Israelisk storsatsning på nätpropaganda

Publicerad 21 augusti 2013 kl 22.12

Utrikes.Den israeliska regeringen etablerar nu studentgrupper som ska sprida positivt vinklad information om Israel på sociala nätverkssajter som Twitter och Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Israel har länge arbetat aktivt med att försöka påverka opinionsbildningen på internet. 2009 lanserade Israel en satsning på en ”armé av bloggare” som skulle utgöra en motvikt till vad man beskrev som ”antisionistiska bloggar”. Året därpå började den israeliska bosättarorganisationen Yesha Council hålla kurser i hur man redigerar effektivt på Wikipedia.

– Vi vill vara dem som påverkar vad som skrivs där, hur det skrivs och säkerställa att det är balanserat och av sionistisk karaktär, sade Naftali Bennett från Yesha Council till Israel National TV när han intervjuades 2010.

Nu vill den israeliska regeringen etablera ett nätverk av studentgrupper som ska göra reklam för Israel på internet, skriver Haaretz. Satsningen syftar framförallt till att påverka den internationella opinionen genom att studenterna skriver positivt om Israel. Regeringen har därför inlett en kampanj för att rekrytera 550 internetvana israeliska universitetsstudenter som behärskar främmande språk.

Studenterna ska framförallt vara aktiva på sociala nätverkssajter som Facebook och Twitter. Deras arbete ska ledas av så kallade ”samordnare” som kommer att belönas med statliga stipendier för sitt arbete.

– Det här arbetssättet utgör en viktig förstärkning av Israels offentliga diplomatiska kapacitet, då information som tas fram och förmedlas av studenter på ett sätt som är anpassat till sociala medier kommuniceras samtidigt med uttalanden från landets officiella talesmän, säger en regeringskälla till Haaretz.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0