James Watson fortsatt hedersdoktor i Uppsala

Publicerad 14 april 2019 kl 11.53

Vetenskap. Uppsala universitet har utsatts för liberala påtryckningar att frånta nobelpristagaren James Watson hans hedersdoktorstitel. Detta efter att DNA-pionjären påpekat att det är vetenskaplig fakta att det finns IQ-skillnader mellan olika folkslag. Men Watson blir kvar som hedersdoktor, rapporterar Academic Rights Watch.

Gilla artikeln på Facebook

James Watson, 91, anses vara en av världens främste vetenskapsmän och belönades år 1962 med Nobelpriset för att ha upptäckt DNA. Men efter att ha fällt politiskt inkorrekta kommentarer om förhållandet mellan ras och IQ blev han av med sina uppdrag – och för några år sedan tvingades han sälja sin Nobelmedalj för att få in pengar.

Det var i oktober 2007 som Watson i en intervju med Sunday Times nämnde att moderna IQ-tester visar att afrikaner har en betydligt lägre genomsnittlig intelligens än exempelvis européer. Han konstaterade att han såg "dystert på Afrikas framtidsutsikter" eftersom "all vår biståndspolitik bygger på att deras intelligens är densamma som vår, medan alla tester säger att så inte är fallet".

Utspelet ledde till att den legendariske vetenskapsmannen isolerades både socialt och yrkesmässigt. År 2014 berättade han i en intervju med Financial Times om sina planer på att sälja sin Nobelmedalj.

– Eftersom jag var en "ickeperson" fick jag sparken från styrelserna i bolagen, så jag har ingen inkomst bortsett från mina akademiska inkomster. Ingen vill riktigt erkänna att jag existerar, sade han.

Watson promoverades 2007 till hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. Efter att Watson upprepat sin ståndpunkt om ras och IQ har det utövats liberala påtryckningar på att han ska bli av med hederstiteln.

Den lokala vänstertidningen Upsala Nya Tidning publicerade i januari en artikel med rubriken "Hederstitel ännu kvar trots rasism" där tidningen ondgjorde sig över att universitetet inte agerade mot "rasismen".

Stellan Sandler, vicerektor vid Uppsala universitet sade då till UNT att universitetet förde diskussioner om hur man skulle "hantera situationen".

För Academic Rights Watch uppger Sandler nu att Watson kommer att vara fortsatt hedersdoktor i Uppsala.

– Uppsala universitet har inte fråntagit hedersdoktoratet vid den medicinska fakulteten. Det innebär dock inte att Uppsala universitet delar de åsikter som James Watson framfört på senare tid angående kopplingen mellan intelligens och genetik, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Vanligt socker kan upptäcka Alzheimers. Drabbade har mer socker i hjärnan än andra.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus