" /> " /> " />
Andersprintz/CC-BY-NC

Janne Josefsson: "Vi journalister är nutidens överstepräster"

Publicerad 21 mars 2013 kl 04.53

Media.Svenska journalister har "en jävla makt", men ignorerar de bekymmer och åsikter som vanligt folk har – bland annat i invandringsfrågan. Det konstaterade journalisten Janne Josefsson på seminariet ”Gräv 2013? .

Gilla artikeln på Facebook

En ljudinspelning har nu släppts från det uppmärksammade seminariet, som urartade i att en grupp feminister stormade scenen och skanderade: "gubbslem, gubbslem, gubbslem".

Uppdrag Gransknings Janne Josefsson gick under debatten till hårt angrepp mot radikalfeministen och Bonnierprofilen Maria Sveland, som han menade har fått "åka genom media utan att få en enda motfråga" om sin nya bok om "kvinnohatet".

Josefsson påpekade att det inte är Svelands eget fel att hon "inte får en jävla motfråga", utan att problemet är det svenska medieklimatet och svenska journalister.

– Man föraktar folk och man föraktar demokratin – och vad är det för jävla medieklimat där man kan åka på bananskal och räkmacka utan att få en enda motfråga av journalistkåren som befinner sig här? Jag fattar inte vad vi är med om alltså, utbrast en märkbart upprörd Josefsson inför sina journalistkollegor.

– Vi ser oss som demokratins banerförare. folket ser oss tvärtemot, tillade han.

Janne Josefsson uttryckte dessutom oro över att de svenska journalisternas verklighetsfrånvändhet kommer att slå tillbaka mot dem.

– Det förs en diskussion på gator och torg och på arbetsplatser och en, den fina diskussionen, och ju mer det gapet vidgar sig desto större kommer kraschen bli.

Till och med invandrarna själva ha insett att den linje som journalisterna förespråkar inte är hållbar, menade han.

– Vid köksborden säger invandrare och flyktingar själva: Varför tar ni emot flyktingar och invandrare när vi sitter här, har inga jobb, går på bidrag, har inget liv?

Josefsson avslutade med att konstatera att journalisterna "har en jävla makt, men vi utesluter vanligt folks tyckande". Men då fick han mothugg av en annan av deltagarna på seminariet – Robert Aschberg.

– Nej! Det gör vi inte alls! inflikade Aschberg snabbt.

Strax därefter stormade ett par radikalfeminister scenen och började skrika "gubbslem" åt Janne Josefsson. Den biten är dock bortklippt från ljudinspelningen.

En annan person som anklagat Josefsson för att vara "gubbslem" efter seminariet är statliga Filminstitutets VD Anna Serner.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Hela listan. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Mer från Media

Hoppar av SvD i protest mot vänstervridningen

USA-korrespondenten Malin Ekman står inte ut längre.. Har fått nog av självcensuren och ledningens ideologiska utskällningar.0 

Svenska Dagbladet klandras för ledare om "tjej-Hitlers"

Konstnären Stina Wollter får rätt.. Grova påhoppet på ledarplats "passerade en medieetisk gräns".0 

SVT frias efter att ha kallat ukrainskor prostituerade

"Det kanske mest märks på typ bordellerna.". Över hundra personer anmälde inslaget – men "den vidsträckta yttrandefriheten" gäller.0 

Hanna Stjärne slutar som vd för SVT

Går till Nobelstiftelsen.. "Tacksam över att ha fått leda SVT under de här speciella åren."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0