Nätcensuren

Jimmie Åkesson fördömer censuren av alternativmedia

Publicerad 30 december 2020 kl 00.08

Inrikes. Efter uppståndelsen kring Googles avstängning av Swebb-tv:s Youtubekonto uttalar sig nu Jimmie Åkesson starkt kritiskt om censuren från Socialdemokraterna och it-jättarna.
"Vi kommer agera politiskt i riksdagen för att sätta fart på regeringen", skriver han.

Gilla artikeln på Facebook

De största alternativmedierna i Sverige – Fria Tider, Samhällsnytt, Nyheter Idag, Exakt24 och Nya Tider – höll under hela tisdagen sina sajter stängda. Istället för det vanliga innehållet visades en svart skärm med en text som protesterade mot regeringens hantering av Swebb-tv.

Swebb-tv, som var den sannolikt största oppositionella svenska Youtube-kanalen med 65.000 följare och miljontals visningar i månaden, fick dagen före julafton sitt konto avstängt och samtliga sina filmer raderade.

Censuren har föregåtts av att Löfven-regeringen gett subventioner till miljardbelopp till Facebook och Google, som äger Youtube. Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva "frivillig" censur på internet å statens vägnar.

Alternativmediernas gemensamma upprop har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. I de så kallade etablerade medierna har dock det varit helt tyst om händelsen under dagen. Inte ens branschtidningar som Dagens Media och Journalisten har valt att uppmärksamma kampanjen.

Sverigedemokraterna, som tidigare haft ett minst sagt ambivalent inställning till de alternativa medierna, har dock denna gång visat sitt stöd för uppropet.

– Jag och Riks stödjer alternativmedias upprop helhjärtat, säger Rebecka Fallenkvist, programledare i SD:s nystartade webb-tv-projekt Riks, i en video.

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) har också ställt en skriftlig fråga till regeringen och demokratiminister Amanda Lind (MP) om it-jättarnas censur.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har nu uttalat sig om censuren i ett inlägg på Facebook.

"Vi har mycket att tacka alternativmedia för. Hade det inte varit för alternativmedia hade de gamla medierna och de andra riksdagspartierna lyckats kväva invandringsdebatten, gruppvåldtäkterna, förnedringsrånen, islamisterna och så vidare", skriver SD-ledaren och fortsätter:

"Riksdagspolitiker, Europaparlamentariker, politiska partier, journalister, alternativmedier, influencers, youtubers m m har de senaste månaderna fått inlägg i sociala medier bortplockade, fått sina konton låsta och blockerade. Det med den vaga förklaringen 'Du bryter mot communityreglerna'."

Jimmie Åkesson frågar sig varför den svenska regeringen står och "ser på när amerikanska teknikjättar censurerar det svenska politiska samtalet?"

Fri media är ett fundament för demokratin, understryker han och fortsätter:

"Det håller uppenbarligen inte Socialdemokraterna med om, utan de går motsatt väg. De censurerade bort dem som skrev kritiskt om nazisterna i Tyskland. De censurerade bort mitt partis hemsida då vi kritiserade islamism. Och nu viftar de nonchalant bort ett av vår tids kanske största demokratihot utan att yppa minsta kritik mot de monopolistiska teknikjättarna. Varför skulle de? Det drabbar ju inte dem själva."

Åkesson lovar vidare att SD ska "agera politiskt i riksdagen för att sätta fart på regeringen" i frågan.

Alternativmedias upprop mot nätcensur

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 65.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Stängningen föregicks av ett antal åtgärder från Sveriges regering.

Först drev regeringen igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från de 41,38 öre som hushållen betalar. Utöver det har Google fått ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) sedan till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva «frivillig» censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson som lovade att förse IT-jättarna med information om «vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin». I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

«Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform», sade han till DN igår.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionell media i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar «censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor». Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan i att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.

2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.

3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.