Nätcensuren
Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta.

Polen jämför nätcensur med kommunism

Publicerad 2 februari 2021 kl 15.13

Utrikes. Den omfattande åsiktscensur som nu sker på internet, och som bland annat Sveriges regering öppet stöder, är jämförbar med kommunism. Det säger Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta till Breitbart. Han varnar för att västvärlden nu går på "en farlig väg". Vänsterradikala nätjättar har tagit över informationsflödet på internet, medan "kulturmarxister" tagit över media och andra traditionella institutioner i västerländska stater, enligt polske ministern.

Gilla artikeln på Facebook

Den våg av politisk censur som breder ut sig över bland annat sociala medier påminner om bolsjevikernas blodiga maktövertagande i Ryssland 1917.

Det anser Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta.

Enligt det polska statsrådet arbetar nätjättarna och extremvänstern ihop för att skapa en kommunistisk miljö i västerländska samhällen, så att människor inte ska våga uttrycka sina åsikter.

– Påtryckningarna från vänster har utvecklats från en mildare politisk korrekthet till en mycket hårdare fas, "cancel culture". Det är mycket oroande och påminner mer om bolsjevikiska metoder än demokratiska, säger han till Breitbart.

Enligt Kaleta är polacker väl medvetna om vad denna form av kommunistiskt åsiktsförtryck innebär eftersom de levde under sovjetisk ockupation i 50 år. Men västerländska stater, som inte gjort det, tycks vara "blinda" för konsekvenserna, säger han.

– "Cancel culture" syftar till att göra människor rädda för att uttrycka sina åsikter, fortsätter Kaleta.

Sebastian Kaleta varnar också för de "kulturmarxister" som enligt honom tagit kontrollen över västerländska institutioner och media, och påpekar att västerländska stater nu befinner sig på en "farlig väg".

Ministern leder är den som leder Polens arbete med att ta fram en lag som ska stoppa nätbolagens makt över yttrandefriheten. I Sverige kräver Sverigedemokraterna en liknande lag. Men nätjättarnas censur stöds av Sveriges regering, som klargjort att människor inte ska ha rätt att få uttrycka sig på de sociala medieplattformar som tagit över informationsinfrastrukturen i samhället.

Löfvenregeringen har i flera år varit drivande i att få de stora nätbolagen att censurera högerröster på nätet med förevändningen att det handlar om "hat". Regeringen har bland annat hotat med hårdare lagstiftning för att få bort samhällskritiska röster från internet.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om aborterade foster i vaccinet

Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.. "Av affärsskäl vill vi undvika att informationen om fostercellerna kommer ut", skriver springande chefen i läckta mejlet.0 Plus

Brutal djurhandel i Peru tros kunna starta nästa pandemi

Ny rapport slår larm.. Här säljs kött från jaguarer, apor, sengångare, delfiner, sköldpaddor, papegojor och ormar.0 Plus

Minst fem döda när dansk muslim gick till pilbågsattack i Norge

Video: Hade konverterat till islam.. "Det finns flera skadade och det finns också personer som dött".0 

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0