Nätcensuren
Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta.

Polen jämför nätcensur med kommunism

Publicerad 2 februari 2021 kl 15.13

Utrikes. Den omfattande åsiktscensur som nu sker på internet, och som bland annat Sveriges regering öppet stöder, är jämförbar med kommunism. Det säger Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta till Breitbart. Han varnar för att västvärlden nu går på "en farlig väg". Vänsterradikala nätjättar har tagit över informationsflödet på internet, medan "kulturmarxister" tagit över media och andra traditionella institutioner i västerländska stater, enligt polske ministern.

Gilla artikeln på Facebook

Den våg av politisk censur som breder ut sig över bland annat sociala medier påminner om bolsjevikernas blodiga maktövertagande i Ryssland 1917.

Det anser Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta.

Enligt det polska statsrådet arbetar nätjättarna och extremvänstern ihop för att skapa en kommunistisk miljö i västerländska samhällen, så att människor inte ska våga uttrycka sina åsikter.

– Påtryckningarna från vänster har utvecklats från en mildare politisk korrekthet till en mycket hårdare fas, "cancel culture". Det är mycket oroande och påminner mer om bolsjevikiska metoder än demokratiska, säger han till Breitbart.

Enligt Kaleta är polacker väl medvetna om vad denna form av kommunistiskt åsiktsförtryck innebär eftersom de levde under sovjetisk ockupation i 50 år. Men västerländska stater, som inte gjort det, tycks vara "blinda" för konsekvenserna, säger han.

– "Cancel culture" syftar till att göra människor rädda för att uttrycka sina åsikter, fortsätter Kaleta.

Sebastian Kaleta varnar också för de "kulturmarxister" som enligt honom tagit kontrollen över västerländska institutioner och media, och påpekar att västerländska stater nu befinner sig på en "farlig väg".

Ministern leder är den som leder Polens arbete med att ta fram en lag som ska stoppa nätbolagens makt över yttrandefriheten. I Sverige kräver Sverigedemokraterna en liknande lag. Men nätjättarnas censur stöds av Sveriges regering, som klargjort att människor inte ska ha rätt att få uttrycka sig på de sociala medieplattformar som tagit över informationsinfrastrukturen i samhället.

Löfvenregeringen har i flera år varit drivande i att få de stora nätbolagen att censurera högerröster på nätet med förevändningen att det handlar om "hat". Regeringen har bland annat hotat med hårdare lagstiftning för att få bort samhällskritiska röster från internet.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Video: Här knuffar gänget ned tonårstjej under pendeltåget

Brutala attacken fångad på film.. Förortsgänget har plågat staden under hela pandemin.0 Plus

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus