Nätcensuren

Facebooks nya regler sänker feminister

Publicerad 13 februari 2021 kl 11.05

Inrikes. Facebook kan ta död inte bara på högerröster på sin plattform utan även andra. Den feministiska tidningen Feministiskt Perspektiv har drabbats hårt av plattformens nya regler, skriver tidningens redaktör i Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Anna-Klara Bratt, chefredaktör för Feministiskt Perspektiv, som nu skriver om hur Facebooks ökade kontroll mot politiskt innehåll drabbar feminister.

Bratts tidning "stryps" av detta, skriver hon.

Facebook planerar helt att sluta med politiska grupper.

Särskilt efter den så kallade stormningen av Kapitolium har tidningens sida på Facebook påverkats, då företaget fått påtryckningar mot sig att "ta i med hårdhandskarna" mot politiska texter, enligt Bratt.

Bland annat har Facebook plötsligt tagit bort en artikel från 2013 om en "kurdisk kvinnokämpe" som mördades i Paris, eftersom den strider mot Facebooks nya regler.

Tidningen kan inte överklaga beslutet och Facebook har dessutom meddelat att de nu slutar visa FP:s texter i användarnas flöden.

"Vid det här laget har vår trafik från Facebook minskat från 75 procent av den totala läsningen i början av 2010-talet till att i dag vara motsvara endast 20 procent. Vårt annonskonto har minskat i samma omfattning, egentligen mot vår vilja. Vi har också fått vår första 'varning' och kan drabbas av stängning, som den stora kvinnogruppen Pink Room med 160 000 medlemmar, som utan förvarning stängdes nyligen", skriver Anna-Klara Bratt i sin artikel i Expressen.

Facebooks nya sätt att se på sin egen plattform kan alltså få stora konsekvenser för många. Bratt vill ha det som innan och tycker att sociala medie-företag ska kräva att användare måste legitimera sig. Det skulle lösa problemet med så kallat "hat", tror hon.

Hennes tidning fick avgörande hjälp av Facebook när den startades, men nu kan deras relation vara slut, skriver Bratt.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0