Nätcensuren
Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager.

Oklart hur EU ska reglera sociala medier

Publicerad 8 februari 2021 kl 18.05

Utrikes. EU-kommissionen arbetar nu med nya regleringar kring sociala medier. Bland annat vill man "tvinga" nätjättarna att ta bort "olagligt" innehåll eller riskera saftiga böter, uppger SVT. Enligt ett annat förslag ska användare kunna överklaga om de stängs av från en plattform eller får inlägg raderade.

Gilla artikeln på Facebook

EU-kommissionen arbetar nu med att reglera sociala medie-plattformar på nätet.

Men det är ännu inte klart hur reglerna kommer se ut.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att plattformarna ska ses som en tidning och att det ska finnas någon som är ansvarig för vad som publiceras. Detta har mött hård kritik, eftersom det kraftigt skulle kunna inskränka yttrandefriheten.

Enligt SVT vill EU bland annat tvinga nätjättarna att snabbt ta bort så kallat olagligt material, annars få böter på upp till sex procent av sin omsättning.

Margrethe Vestager, som leder arbetet i EU-kommissionen, påpekar att det som är olagligt utanför internet också ska vara olagligt på internet.

Men användare som fått ett inlägg raderat eller blivit portad från en plattform ska kunna överklaga beslutet, helst till en utomstående skiljedomsnämnd, lyder ett annat förslag.

Samtidigt måste det finnas en nationell utgångspunkt i reglerna, enligt Vestager, eftersom länder kan ha olika kulturer och sätt att uttrycka sig på. Hon anser till exempel att svenskar är "de mest civiliserad på jorden" medan danskar är med hårda i sitt språkbruk. Reglerna ska alltså respektera nationella olikheter.

Tidigare har Vestager dock uttryckt stöd för att nätjättarna stängde av Donald Trump efter den så kallade stormningen av Kapitolium i början av januari, har Politico rapporterat.

Och nu säger hon att sociala medie-företagen borde agerat tidigare mot ex-presidenten, på grund av hans "osanningar".

Med tydligare regler hade Trump inte behövt stängas av, hävdar Margrethe Vestager.

– Visst, han passerade verkligen en gräns i sina sista postningar. Men det är ändå anmärkningsvärt att alla hans tidigare tweets och inlägg ansetts okej och tolererats. Med de nya EU-reglerna skulle plattformarna tvingats interagera mycket tidigare med honom och varna honom för att han lägger upp innehåll som flaggas som osanning, gränsande till det olagliga eller olagligt, säger hon till SVT.

Enligt Vestager måste det finnas en balans i reglerna, och användarna måste få en chans att försvara sin yttrandefrihet. Det behöver finnas en "dialog", precis som i världen utanför internet, säger hon.

De nya EU-reglerna kommer vara färdiga tidigast 2022. Först ska de klubbas igenom av Europeiska rådet och EU-parlamentet.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0