Löfven II

Jimmie Åkesson: Sverige har fått en "pyttipannaregering"

Publicerad 9 mars 2019 kl 08.14

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att det redan idag finns tre konservativa partier. Och om SD, M och KD skulle få egen majoritet i riksdagen, skulle de två senare partierna inte tveka att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, säger han i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson vill bygga en stark opposition i riksdagen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Han kallar redan SD, M och KD för ett "konservativt block", även om de båda senare partierna inte ser det så. Men för att få igenom beslut i riksdagen under mandatperioden så behöver Sverigedemokraterna, förutom M och KD, även få med sig Vänsterpartiet.

– Ja, om det handlar om det som finns inom ramen för det här detta regeringssamarbetet, den här pyttipannaregeringen, så är det ju Vänsterpartiet. Det är inte så sannolikt när det kommer till skattepolitik eller välfärd, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Mats Knutson.

– Men jag är inriktad på att vara en aktiv opposition, att ställa regeringen mot väggen och avslöja deras misstag och prioriteringar. Min utgångspunkt är att de andra två, riktiga oppositionspartierna, ska vara lika offensiva. Då kan vi bli starka tillsammans.

När Mats Knutson påpekar att M och KD verkar helt ointresserade av ett konservativt block, svarar SD-ledaren att det är en sanning med modifikation. Tillsammans fick ju de tre partierna till exempel igenom sin statsbudget, påpekar han. Dessutom var Moderaterna och Kristdemokraterna redan i höstas villiga att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. I praktiken händer det alltså saker. Får partierna egen majoritet i riksdagen blir det en regeringsbildning, är han helt övertygad om, även om SD, enligt Åkesson, inte nödvändigtvis behöver sitta med i den, men ge aktivt stöd till och därmed få politik tillbaka.

Moderaterna och Kristdemokraterna är alltså tveklöst beredda att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna, menar han. Dessutom har partierna "mycket gemensamt", och både M och KD:s väljare vill redan nu se ett närmare samarbete mellan partierna, enligt Åkesson. Till slut kommer även partiledningarna tvingas inse det, förklarar han.

Jimmie Åkesson är dock medveten om att det fortfarande finns en "beröringsskräck" för hans parti.

SD-ledaren säger också han kommer göra allt i sin makt för sänka Stefan Löfvens "pyttipannaregering".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0