Donald Trump och Bari Weiss.

Trakasserad judinna lämnar New York Times: "De kallade mig nazist och rasist"

Publicerad 15 juli 2020 kl 23.48

Media. Bari Weiss hoppar av som krönikör för The New York Times. Det berättar hon själv i ett öppet brev som bland annat publicerats av Spectator USA.

Gilla artikeln på Facebook

Weiss, som brukar framhäva sin judiska bakgrund, tar i det öppna brevet bladet från munnen om arbetsförhållandena på den liberala tidningen. Bland annat om hur hon öppet trakasserats av sina kollegor och hur hela tidningen är i klorna på vänsteraktivister.

"De har kallat mig nazist och rasist. Jag har fått lära mig att försöka skaka av mig kommentarer om hur jag 'skriver om judarna nu igen'", skriver hon samt: "Jag begriper inte hur ni låtit den här typen av beteende fortsätta inom ert företag inför öppen ridå för både personalen och allmänheten."

Bari Weiss beskriver sig själv som "centrist" och är starkt kritisk till att hennes arbetsgivare nästan enbart släpper fram så kallat "progressiva" röster. Hon rekryterades till New York Times efter Donald Trumps valseger 2016, ett valresultat som totalt överrumplade tidningen, i ett försök att skapa bredd och inte bara lyfta fram vänsteråsikter på opinionssidorna.

Weiss avhopp kommer sedan New York Times politiske redaktör James Bennet tvingats avgå efter att ha släppt igenom en debattartikel av en senator som krävt att militär sätts in för att stoppa den antivita Black lives matter-rörelsens framfart. "Upploppsmakarna har skapat anarki i många amerikanska städer", påstods det bland annat i den artikeln. Black lives matter-kritiska åsikter som många vänsterjournalister menade att tidningen absolut inte skulle ge utrymme åt.

New York Times är, jämte tv-bolaget CNN, den troligen främsta mediala fienden för USA:s president Donald Trump. Trump har i flera års tid refererat till tidningen som "det misslyckade New York Times". Efter beskedet om Bari Weiss avhopp twittrar Trump att "folk flyr" från tidningen och "vilken total soppa".


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0