USA:s president Barack Obama – här vid fredsprisceremonin i Oslo 2009. (Utenriksdepartementet UD/CC-BY-ND)

Obama vill starta krig mot Syrien

Publicerad 31 augusti 2013 kl 22.25

Utrikes.USA:s president Barack Obama meddelade under lördagskvällen svensk tid att han har beslutat sig för att försöka få den amerikanska kongressens stöd för att inleda ett militärt angrepp mot Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

I ett direktsänt tv-tal förklarade den 52-årige fredspristagaren att det nya kriget blir en respons på förra veckans påstådda kemgasattacker mot civila i Damaskusområdet – ett angrepp som USA skyller på den sittande regimen.

– Efter noggrant övervägande har jag beslutat mig för att USA ska ingripa militärt mot Syrien, sa presidenten.

Obama underströk att han egentligen har befogenheter att inleda den militära insatsen på egen hand – vilket han också gjorde inför angreppet mot Libyen 2011 – men att han trots allt väljer att först rådfråga kongressen när den samlas i början av september.

Han påpekade också att han är medveten om att amerikaner är "trötta på krig", men förklarade att det tyvärr var nödvändigt att inleda ett nytt. USA är enligt Obama redo att "slå till när som helst" mot Syrien.

En opinionsundersökning visade nyligen att endast 8 procent av den amerikanska befolkningen vill anfalla Syrien. Huruvida den uppfattningen återspeglas i de lagstiftande församlingarna återstår att se när kongressen samlas de kommande veckorna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Utrikes

Sipri: Israel har 80-90 kärnvapen

Ny uppskattning i Sipris årsbok.. Moderniseringen av världens kärnvapenarsenaler fortsätter trots minskningen av det totala antalet stridsspetsar.0 

Homosexuella män kräver få ge blod

Kampanjen: #regnbågsblod.. Kräver lika villkor – trots extrema hivrisken.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0