USA:s president Barack Obama – här vid fredsprisceremonin i Oslo 2009. (Utenriksdepartementet UD/CC-BY-ND)

Obama vill starta krig mot Syrien

Publicerad 31 augusti 2013 kl 22.25

Utrikes.USA:s president Barack Obama meddelade under lördagskvällen svensk tid att han har beslutat sig för att försöka få den amerikanska kongressens stöd för att inleda ett militärt angrepp mot Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

I ett direktsänt tv-tal förklarade den 52-årige fredspristagaren att det nya kriget blir en respons på förra veckans påstådda kemgasattacker mot civila i Damaskusområdet – ett angrepp som USA skyller på den sittande regimen.

– Efter noggrant övervägande har jag beslutat mig för att USA ska ingripa militärt mot Syrien, sa presidenten.

Obama underströk att han egentligen har befogenheter att inleda den militära insatsen på egen hand – vilket han också gjorde inför angreppet mot Libyen 2011 – men att han trots allt väljer att först rådfråga kongressen när den samlas i början av september.

Han påpekade också att han är medveten om att amerikaner är "trötta på krig", men förklarade att det tyvärr var nödvändigt att inleda ett nytt. USA är enligt Obama redo att "slå till när som helst" mot Syrien.

En opinionsundersökning visade nyligen att endast 8 procent av den amerikanska befolkningen vill anfalla Syrien. Huruvida den uppfattningen återspeglas i de lagstiftande församlingarna återstår att se när kongressen samlas de kommande veckorna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Sverige byter folk

Nyheter från förstasidan

Soros högra hand får skattefinansierad topptjänst av Löfven

Ledde internationell valpåverkanskampanj för att stoppa SD. Nu ska den 49-årige vänsterbankiren jobba för en "radikal omställning" av Sverige – på uppdrag av regeringen.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Vetenskap

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0