Regeringskris i Sverige

Debatten och omröstningen i riksdagen är avslutad.

Statsbudgeten debatteras

Publicerad 3 december 2014 kl 09.05

Politik. Just nu debatteras regeringens budgetproposition i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Anförandelista

Anna Kinberg Batra (M)
Oscar Sjöstedt (SD)
Emil Källström (C)
Erik Ullenhag (FP)
Jakob Forssmed (KD)
Fredrik Olovsson (S)
Jörgen Hellman (S)
Janine Alm Ericson (MP)
Ulla Andersson (V)
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Per Åsling (C)
Jessica Polfjärd (M)
David Lång (SD)
Mats Persson (FP)
Aron Modig (KD)
Leif Jakobsson (S)
Rasmus Ling (MP)
Daniel Sestrajcic (V)
Emma Wallrup (V)

Moderaternas Anna Kinberg Batra, som är Moderaternas gruppledare i riksdagen och mer och mer tagit över rollen som partiets företrädare, inledde debatten med att ta strid för alliansens budgetförslag. Den rödgröna regeringen ser alltså fortsatt ut att gå mot ett nederlag i eftermiddag då allt tyder på att alliansen definitivt stängt dörren för all form av samarbete med regeringen och Sverigedemokraterna igår förklarade att man tänker stödja alliansens budgetmotion.

Finansminister Magdalena Andersson (S) begärde replik på Kinberg Batras anförande – och rättades av talmannen efter att ha glömt inleda sin replik med "Herr Talman". Därefter lyfte hon fram de ekonomiska problem som Sverige har med, inte minst utbredd ungdomsarbetslöshet. Kinberg Batra svarade med att finansministern överdriver, att Sverige är ett av världens rikaste länder och att alliansregeringen överlämnat en stark ekonomi.

Andra riksdagsman och talare på talarlistan var Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt – som inledde sitt anförande med att tala om att svensk politik numera har tre politiska block – de rödgröna, alliansen och "Sverigeblocket". Sjöstedt fortsatte med att ta upp vikten av att satsa på vård- och omsorg och att vårdanställda borde få jobba heltid i större utsträckning än idag. Han yrkade även på ökade anslag till Försvarsmakten för att kunna behålla gränsen – "vi ska kunna hävda vår terriroriella integritet", underströk han.

Därefter påpekade han att mer än 93 procent av svenska folket inte röstat på Miljöpartiet, men att de trots det fått så pass stort inflytande över regeringens politik. Sjöstedt förtydligade sedan att SD är beredda att rösta ned varje ny budget där de inte släpps in för att vara med och förhandla.

– Vi är beredda att rösta nej igen, sade han med eftertryck.

Vänsterpartiets Ulla Andersson var den enda som begärde replik på Sjöstedts anförande och anklagade Sverigedemokraterna för att föra ett "hänsynslöst maktspel". Sjöstedt svarade med att det Andersson kallar maktspel kallar han demokrati och att det är hans skyldighet att föra den politik som väljarna röstat för.

En eventuell votering om regeringens budgetproposition väntas tidigast klockan fyra i eftermiddag.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.