Fria Tider avslöjar
LIKNÖJD: Regeringen har låtit coronaviruset sprida sig i snart en månad utan att vidta motåtgärder. Nu förbereds Karolinska sjukhuset i Huddinge för ett mycket stort antal döda.

Karolinska hyr in containrar för tusen lik

Publicerad 22 mars 2020 kl 20.09

Inrikes. Medan skolorna hålls öppna som vanligt och Folkhälsomyndigheten låter sina råd stanna vid "tvätta händerna" och liknande förbereder sig sjukvården för konsekvenserna – som väntas bli en katastrof. Utanför infektionskliniken i Huddinge står nu inhyrda kyl- och fryscontainrar som kan rymma närmare tusen avlidna coronapatienter, visar uppgifter till Fria Tider idag.
 "En del av planeringen för ett extra ordinärt läge", skriver region Stockholms presstjänst i ett mejl.

Gilla artikeln på Facebook

Det är utanför Karolinska sjukhuset i Huddinge som regionen nu har ställt upp inhyrda kyl- och fryscontainrar i nära anslutning till anläggningens infektionsklinik.

Containrarna används normalt för mat och har hyrts in från en leverantör av utrustning för större mässor och evenemang. Men evenemangs­branschen har uppförsbacke för närvarande och nu har region Stockholm alltså hittat ett nytt användnings­område för containrarna.

Enligt en källa inom sjukhuset ska den inhyrda frysanläggningen användas för att förvara avlidna corona­patienter på Karolinska sjukhuset. Med en total innervolym på 200 kubikmeter ger de sex containrarna tillräckligt med utrymme för att packa in närmare tusen döda om det skulle behövas.

Källan uppger att personalen nu får instruktioner att lägga avlidna coronapatienter i dubbla liksäckar innan de placeras i containrarna, på grund av smittorisken vid hanteringen av kropparna. Verksamheten har samtidigt tilldelats en "mycket stor" mängd liksäckar, enligt källan.

På de svenska sjukhusens bårhus är det i vanliga fall ungefär lika kallt som i ett kylskåp, runt 5 plusgrader. Men flera av containrarna i Huddinge var under natten mot söndagen inställda på frystemperatur: -22 grader. Det kan tyda på att regionen förväntar sig att långvarig förvaring i containrarna blir nödvändig när kapaciteten ansträngs hos Stockholms begravningsbyråer och krematorier eller när jordfästningen kan komma att fördröjas i händelse av att Stockholms befolkning sätts i karantän eller liknande.

"Det stämmer att Region Stockholm, Regionala särskilda sjukvårdsledningen som en del av planeringen kring covid-19, för ett extra ordinärt läge, har beställt extra bårhuskapacitet i kylcontainrar. Dessa är för närvarande placerade vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge" skriver en tjänsteman vid region Stockholms presstjänst i ett mejl till Fria Tider, utan att svara på våra frågor om kapacitet mm.

Enligt dokument som Fria Tider har tagit del av har hemvärnet sedan i fredags höjt beredskapen i huvudstadsregionen för att kunna sättas in inom sex timmar. I en skriftlig order till soldaterna som Fria Tider har läst instrueras de att ha väskorna packade med skyddsmask och proviant för att kunna "behålla stridsvärde i 24 timmar". En gruppchef inom hemvärnet säger samtidigt att förberedelserna sker inför ett eventuellt beslut om att sätta Stockholm i karantän, vilket polisen inte beräknas kunna verkställa på egen hand.

En karantän av italiensk modell torde dock kräva ett riksdagsbeslut i Sverige, då smittskyddslagen inte ger regeringen möjlighet att belägga invånarna i hela städer med utegångsförbud.

Stefan Löfven höll ett "tal till nationen" klockan 21.15. Talet skedde dock på initiativ av SVT och inte regeringen. Som väntat presenteras bara floskler och inga nya åtgärder under statsministerns tal.

Bild:

© Försvarsmakten

Hemvärnet har sedan i fredags höjt beredskapen inför ett eventuellt beslut om att sätta Stockholm i karantän, enligt uppgifter till Fria Tider. Arkivbild.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.