EU:s högerallians

Klart för Le Pens partigrupp

Publicerad 11 juni 2014 kl 20.15

Utrikes. Marine Le Pen och Geert Wilders har lyckats bjuda in partier från sju olika medlemsländer och uppfyller därmed kraven för att bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet.

Gilla artikeln på Facebook

© F.Fouganthin

Jimmie Åkesson (SD) vägrar gå med i den nya högeralliansen – och nu blir partiet grupplöst.

Efter att förhandlingarna avslutats står det nu klart att den nya högeralliansen, EAF, kommer att inkludera polska Kongresspartiet Nya Rättigheter samt det litauiska partiet Lag & Rättvisa, rapporterar tyska Die Welt.

Förutom franska Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet ingår dessutom Lega Nord från Italien, österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang.

Tillsammans får partierna 42 mandat, och med partigruppen följer en rad fördelar, som finansiellt stöd ökat inflytande i parlamentet.

Källor i Bryssel uppger till Die Welt att de sista formaliteterna inför bildandet kan vara avklarade redan på fredag.

Sverigedemokraterna valde strax efter valet till Europaparlamentet att avstå från att ingå i den nya gruppen, efter att Nationella fronten anklagats för att vara "högerextremt" i svensk media, och ser nu ut att bli grupplösa.

Brittiska Ukips grupp EFD, som SD har sagt sig villiga att samarbeta med, är i praktiken tillintetgjord och de flesta av partierna som ingick i gruppen har antingen gått över till EAF eller Tories grupp ECR.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.