EU:s högerallians
ÅKESSONS DRÖM: Sverigedemokraterna ville ingå i Sajjad Karims partigrupp i EU-parlamentet, men fick nobben.

Muslim ska leda Dansk folkeparti i EU

Publicerad 11 juni 2014 kl 09.08

Utrikes. Den muslimske pakistaniern Sajjad Karim från Storbritannien kommer att leda partigruppen ECR i Europaparlamentet, där islamkritiska Dansk folkeparti ingår. Sverigedemokraterna vill – men får inte – vara med i gruppen.

Gilla artikeln på Facebook

© F.Fouganthin

Jimmie Åkesson (SD).

Själv företräder Karim brittiska Tories som satsat starkt på att nå ut till muslimska väljare de senaste åren.

Att Dansk folkeparti ska ledas av en muslim i EU-parlamentet har väckt starka reaktioner i Danmark, som präglas av ett stort intresse för islam. Partiet leds av den 34-årige kontrajihadisten och tidigare Big Brother-deltagaren Morten Messerschmidt, som helt vill förbjuda muslimsk invandring till landet.

ECR:s nye ordförande har en annan agenda.

"Karim bekämpar islamofobi, är emot burkaförbud och arbetar för ett turkiskt EU-medlemskap", skriver dagstidningen Berlingske.

Sverigedemokraterna tackade nyligen nej till att ingå i den invandringskritiska gruppen som Natinella frontens karismatiska partiledare Marine Le Pen har satt samman i EU-parlamentet. Istället, förklarade partiföreträdaren Martin Kinnunen, ville SD samarbeta med ECR eller Ukips partigrupp i EU-parlamentet. Ingen av grupperna ville dock ha något samarbete med det svenska partiet, som nu blir grupplöst och kommer att sakna varje form av inflytande.

Uppdatering: Något definitivt nej från Ukip ska hittills inte ha meddelats, skriver Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen på Twitter.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.