Genrebild.

Kommunernas skulder ökar till 656 miljarder

Publicerad 15 oktober 2019 kl 17.35

Inrikes. Befolkningsökningen i landet gör nu att kommunsektorns skulder ökar med 52 miljarder kronor på ett år, enligt Kommuninvests årliga rapport ”Den kommunala låneskulden”. Och skuldberget väntas öka ännu mer.

Dela artikeln

Det är befolkningstillväxten i Sverige, som beror på invandring, som gör att den kommunala låneskulden fortsätter att öka.

Totalt ökade kommunernas och regionernas skuldsättning med 52 miljarder kronor under 2018 och uppgick till 656 miljarder kronor, enligt Kommuninvest. Det är en ökning med 8,6 procent sedan året innan och motsvarar 13,7 procent av Sveriges BNP. Den genomsnittliga låneskulden per invånare uppgick 2018 till 64.166 kr per invånare, 4.443 kr mer än 2017.

Som den "huvudsakliga drivkraften" bakom skuldökningen utpekas en kraftig befolkningstillväxt, men även ökningen av inflyttning till städerna samt omfattande renoveringsbehov av fastigheter från 1960- och 70-talen, nämns.

– Givet den demografiska utvecklingen är det naturligt att investeringar och låneskuld ökar men kommunerna behöver jobba med sina finansiella mål för att kunna leva upp till god ekonomisk hushållning och växa i balans, säger Tomas Werngren, Kommuninvests VD, i ett uttalande.

Enligt Kommuninvest kommer den kommunala låneskulden fortsätta att öka de närmaste åren beroende på den försämrade ekonomin samt behovet av investeringar.

"En växande andel äldre och yngre ökar efterfrågan på välfärdstjänster, vilket medför investeringsbehov i framför allt verksamhetsfastigheter. De sammantagna investeringarna i kommunsektorn uppgick till 183,7 miljarder kronor under 2018, en ökning med 18,5 miljarder jämfört med året innan", skriver det kommunalägda kreditmarknadsbolaget.

– Min bedömning är att kommunerna klarar av en begränsad period med lägre självfinansieringsgrad och ökad låneskuld så länge intäkterna är tillräckliga för att täcka kostnaderna, vilket kommer bli en utmaning, och prioritering mellan olika investeringar blir allt viktigare, säger Emelie Värja, Forskningsansvarig Kommuninvest.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Millennials har sämst ekonomi – boomers bäst

Även bland yngre ser det ljusare ut.. Men svenskar i nedre medelåldern har det tufft, visar en ny rapport från Swedbank.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Inrikes

Bahnhof ger Flashback plats i kärnvapensäkert datacenter

Går in och sponsrar forumet.. Flashback är "en institution för yttrandefrihet" som måste skyddas, enligt vd Jon Karlung.0 

14-åring började skjuta inne på köpcentrum – nu utreds frågan varför

Myndigheterna förbryllade efter händelsen.. "Anmärkningsvärt att en så ung person går in och skjuter inne i ett köpcentrum mitt på ljusa dagen."0 

Kritiserade diagnosen utbrändhet går i graven

Unika svenska "sjukdomen" avskaffas.. Idag sjukskrivs 20.000 personer per år – nästan bara kvinnor – för "utmattningssyndrom".0 

Vetenskap

KI-larmet: Fluorid i dricksvattnet gör barn dumma i huvudet. Gäller även vid låga halter, enligt nya svenska studien.0 

Antalet unga tjockisar skenar. Sveriges ungdom blir snabbt fetare – dramatisk ökning på 20 år.0 

Kultur

SD-profilen: Gråsuggan i Lund "ett övergrepp". Ekeroth kritiserar kommunen efter omstridda bygget.0 

Amerikanska rapparen: Svenskar är "rasister", "fula, blonda grisar" – nu flyttar hon hit. Provokatören Azealia Banks, 33, köper bostad i fiendens huvudstad.0