Så här såg ökningen ut i juli månad jämfört med förra året.

Barnvåldtäkter ökade med 40 procent i juni

Publicerad 13 augusti 2020 kl 17.10

Inrikes. Antalet rån mot äldre eller funktionsnedsatta i Sydsverige har ökat kraftigt. Det visar ny statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. I hela landet ökar brottsligheten generellt igen, trots coronan. Antalet våldtäkter har hittills ökat under fem av årets sju månader.

Gilla artikeln på Facebook

© BRÅ

Så här utvecklades sexbrotten i Sverige under pandemin.

Antalet anmälda brott i Sverige i juli i år har ökat med 6 procent, jämfört med i juli 2019, uppger idag Brå.

"Minskningen av antalet anmälda brott under mars, april och maj 2020 – jämfört med motsvarande månader 2019 – vändes i juni 2020 till en ökning, som fortsatte även i juli", skriver myndigheten.

När det gäller rån mot äldre eller funktionsnedsatta i Sydsverige är ökningen rentav kraftig.

I Polisregion Syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg, har anmälningarna om sådana brott nästan fyrdubblats, skriver P4 Kristianstad.

Första halvåret förra året var det 11 anmälningar, mot 40 stycken i år. Under juli skedde ytterligare 13 rån mot äldre och funktionsnedsatta.

Så sent som i måndags utsattes en 77-årig man med rullator i Lund för ett rånförsök av fyra "tonårstjejer" – mitt på dagen, enligt Sveriges Radio. De sade till honom att tömma sina fickor, annars skulle han få stryk. De knuffade honom, men eftersom han inte hade några värdesaker på sig fick gänget inte med sig något.

Men även i övriga landet ökar rånen mot funktionsnedsatta. Under första halvåret förra året anmäldes totalt 31 sådana personrån, jämfört med 173 rån i år, skriver Ekot.

Antalet anmälda rån i Sverige under juli 2020 – alla grupper inräknade – var dock 5 procent lägre än i juli 2019.

Enligt Brå:s senaste rapport, som släpptes idag, ökade kategorin "brott mot person" i juli med 8 procent jämfört med juli 2019.

Antalet anmälda sexualbrott ökade med 6 procent i maj i år, 15 procent i juni och 9 procent i juli, jämfört med motsvarande månader 2019. I mars och april i år var dock nivåerna 3 respektive 9 procent lägre.

För våldtäkt var ökningen 10 procent i januari 2020, 23 procent i februari, sedan minskade det under coronamånaderna mars och april med 3 respektive 7 procent. Därefter började ökningen igen, med 13 procent i maj, hela 19 procent i juni och 14 procent fler våldtäkter i juli.

Våldtäkt mot barn under 18 år har ökat hela året, med 10 procent i januari, 30 procent i februari, 3 procent i mars, 5 procent i april, 39 procent i maj, 40 procent i juni och 21 procent i juli.

Våldtäkter mot vuxna över 18 år ökade med 10 procent i januari, 16 procent i februari, men minskade sedan med 10 procent i mars, 15 procent i april och 5 procent i maj, för att sedan öka igen med 2 procent i juni och 12 procent i juli jämfört med samma månader förra året.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Inrikes

Nu klarlagt: Det enskilt säkraste tecknet på att du har corona

Nya storstudiens slutsats om symtomen.. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Nya siffrorna. Närmare 150.000 svenskar har nu vaccinerats.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0