Kräftor plågas av att kokas levande

Publicerad 12 augusti 2023 kl 12.03

Vetenskap. Kräftors förmåga att känna smärta och stress liknar människors, visar ny forskning. Nu kan den svenska traditionen att koka kräftor levande stoppas av ny lagstiftning.

Dela artikeln

Kräftor skulle kunna inkluderas i Djurskyddslagen, vilket skulle medföra strängare krav på hur man avlivar dem.

Lynne Sneddon, universitetslektor vid Göteborgs universitet inom biologi och miljövetenskap, säger till SVT att kräftor som får en klo krossad reagerar med att skaka på den och sluta använda den, medan en kräfta som får frätande syra på en antenn kommer att försöka gnugga bort syran.

Kräftorna slutar dock med dessa beteenden om de ges smärtstillande medel, vilket enligt Lynne Sneddon visar att djuren har förmåga att känna smärta.

På universitetet studeras nu smärtreceptorer hos olika kräftdjur, såsom krabbor, hummer, kräftor och räkor. Forskarna försöker också utveckla mer rimliga metoder för avlivning.

Forskarna föreslår i en redovisning till Jordbruksverket att kräftdjur bör inkluderas under Djurskyddslagen. Detta skulle medföra att det införs nya regler för hur kräftor får avlivas.

– Kräftor reagerar på smärta på samma sätt som däggdjur och vi skulle aldrig drömma om att koka däggdjur levande, säger Lynne Sneddon.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.