Skogsbranden utanför Sala
Brandkartan uppdaterades strax efter klockan halv fem på eftermiddagen.

Kritiskt: Branden har tagit sig förbi sjön Snyten

Publicerad 5 augusti 2014 kl 18.00

Inrikes. På en uppdaterad brandkarta från länsstyrelsen i Västmanland, som offentliggjordes klockan 16:33, kan man se att det nu brinner även på den västra sidan av sjön Snyten.

Gilla artikeln på Facebook

Branden uppges ha lyckats "hoppa över" sjön och ta sig till den sidan av sjön där Norberg och Fagersta ligger. Räddningsledningen uppgav strax innan klockan sex att man satt in "stenhårt med vattenbombning" för att förhindra fortsatt spridning av branden mot nordväst. Branden på västra sidan av Snyten uppges vara under kontroll; mycket tack vare högre luftfuktighet och svagare vind.

Länsstyrelsen i Västmanland har under eftermiddagen beslutat om att avlysa delar av Mälaren för att använda den som vattenreservoar för de fyra vattenbombplan från Frankrike och Italien som med start ikväll ska börja vattenbomba branden från luften.

I det avlysta området är all sjötrafik förbjuden, yrkestrafik såväl som fritidsbåtar. Kustbevakningen kommer att finnas på plats för att hålla båtar borta ifrån området.

Trafikverket meddelade vid halv sex-tiden att järnvägarna mellan Avesta Krylbo och Surahammar samt mellan Avesta Krylbo och Fagersta är avstängda. Det är branden och den kraftiga rökutvecklingen som gör att Trafikverket inte längre tillåter trafik på sträckorna. Ingen ersättningstrafik sätts in för de resenärer som drabbas.

Även vägarna 756, 256, 668, 685 och 681 är helt eller delvis avstängda för trafik.


Nyheter från förstasidan

Tvångsintegration gav invandrare sämre betyg

Betygen sjönk när problemskolan stängdes. Ledde "vare sig till ökad måluppfyllelse eller integration".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.