L:s partiledarstrid
Kerstin Heinemann och Linnéa Darell.

L-profiler hoppar av partiet i protest mot Sabuni

Publicerad 25 juni 2019 kl 21.59

Inrikes. Efter att Erik Ullenhag hoppat av Liberalernas partiledarstrid meddelar flera tunga namn nu att de lämnar partiet, rapporterar Aftonbladet. De kan nämligen inte ställa sig bakom den förmodade nya partiledaren Nyamko Sabuni.

Gilla artikeln på Facebook

Den före detta riksdagsledamoten Kerstin Heinemann, som var andra vice talman 2002–2006, uppger att hon som "socialliberal" inte kan stödja den "högervridning" nu väntar för partiet.

”Nu har jag funderat färdigt, lämnar Liberalerna där jag varit medlem i 52 år. Den nya inriktning som skall skapas nu, kan jag inte dela. Socialliberal har jag alltid varit och kommer att förbli, men med den nya inriktningen finns inget plats för mig. Det är med stor sorg i hjärtat jag fattar det här beslutet, men jag följer min övertygelse”, skriver Heinemann på Facebook.

Linnéa Darell, också före detta riksdagsledamot, meddelar på Facebook att hon nu lämnar partistyrelsen.

”Det är med stor sorg jag konstaterar att de socialliberala grundvärderingar som varit så viktiga för mig i mitt politiska engagemang under många år nu riskerar att urholkas till förmån för ’hårdare tag’ inom flyktingpolitik, kriminalvård, kanske även inom socialpolitiska områden”, skriver hon.

Stockholmsliberalen Ana Maria Hellström Narti undertecknade nyligen en debattartikel i Aftonbladet där ett antal ombud från L meddelade att de tänkte trotsa medlemmarnas vilja och rösta på Ullenhag ändå. Hon skriver nu att hon också lämnar partiet, "inte med sorg men med mycket vrede".

"Jag kan inte vara ledsen, jag gick med för att försvara liberala idéer, de har varit utväxlade mot alla utspel och taktiska deklarationer under en ganska lång tid. Sabuni är en Lars Leijonborg i kvinnlig form och detta kan bara till liberalismens definitiva slut i organisationen", skriver Hellström Narti på Facebook.

Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, har en annan inställning. Han skriver att han ska stanna kvar i Liberalerna och kämpa för att partiet "ska hålla rätt kurs", enligt Aftonbladet.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0