Dan Johannesson
Dan Johannesson är överläkare på Kalmar sjukhus.

Läkaren som vägrar vårda kristna står på sig: "Jag ångrar aldrig någonting"

Publicerad 27 april 2015 kl 14.44

Inrikes. Överläkaren Dan Johannesson som i ett utspel på Facebook skrev att han "vägrar från och med nu att vårda kristna" säger idag till Fria Tider att han inte ångrar uttalandet.
– Jag ångrar aldrig någonting, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag vägrar från och med nu att vårda kristna p.g.a. min personliga okränkbara övertygelse att de har en inre demon som kan skada och kränka mig.....man ser riktigt hur 'ond' hon är....tvi vale vilka dårar".

Så skrev överläkaren Dan Johannesson, som är verksamhetschef för ortopeden på Länssjukhuset i Kalmar, på Facebook efter att Ebba Busch Thor valts till ny partiledare för Kristdemokraterna.

Bakgrunden är att Busch Thor förespråkar samvetsfrihet inom sjukvården där vårdpersonal inte ska tvingas utföra aborter mot sin vilja om de upplever att det strider mot de värderingar som de tror på.

När Fria Tider ringer upp Johannesson är han inte ångerfull och står fast vid sina uttalanden på Facebook om att inte vårda kristna:

– Jag ångrar aldrig någonting, man måste se det i en helhet, säger han.

Han förklarar dessutom att han sitter upptagen i ett möte och varken kan eller vill kommentera det han skrev mer ingående.

– Det står på så många ställen så jag är trött på det, så jag stannar där just nu.

Johan Rosenqvist är sjukhuschef på sjukhuset – han säger till Fria Tider att sjukhuset inte står bakom Johannessons uttalanden om att vägra kristna patienter vård:

– Från sjukhusets eller landstingets sida så är det en självklarhet att vi följer sjukvårdslagen och vi behandlar alla lika och förutsätter förstås att alla verksamheter gör det. Den som inte gör det kan förstås inte verka inom offentlighetens sjukvård och det Dan Johannesson har sagt har naturligtvis ingen bäring överhuvudtaget på sjukvården som landstinget står för.

Hur kommer ni agera nu apropå de här uttalandena och det han har skrivit?
– Jag kommer att ta ett samtal med Dan Johannesson, jag har inte hunnit göra det idag än, men vi kommer att träffas inom kort. Jag har bara sett det som stått i Barometern än så länge, så jag kommer ha ett samtal med honom och jag kan inte riktigt föregripa vad som kommer hända därefter.

Finns det möjlighet att han kommer att få avsluta sin anställning eller kan han arbeta kvar efter det här?
– Det kan inte jag ta ställning till innan jag pratat med honom.

Om han hade skrivit att han "vägrar från och med nu att vårda muslimer", hade ni sett annorlunda på det då?
– Nej, det är väl samma sak som jag ser det. Landstinget kan inte stå bakom att man gör skillnad på människor, det är en alldeles självklarhet, det spelar ingen roll vad bakgrunden är om det är religion eller politisk åskådning eller etnisk härkomst eller något annat så ska alla behandlas lika.

Men ni ser det inte som mindre allvarligt för att han pekat ut kristna? Om han pekat ut judar eller romer och sagt att han som läkare inte tänker behandla judar eller romer, hade ni varit lika överslätande då och nöjt er med ett samtal med honom?
– Uppfattar du att vi är överslätande? Jag har sagt att jag inte kan uttala mig om det här mer i detalj innan jag pratat med honom.

Han har ju varit ute i blåsväder tidigare med liknande uttalanden. Och jag misstänker, det tror jag att de flesta gör, att ni hade sett annorlunda på det om det inte var kristna som grupp han riktade in sig på. Hur ser du på det?
– Nej, det tror inte, det är allvarligt nog att uttala att man inte tänker behandla en viss grupp av människor. Jag ser inte att man kan göra en gradskillnad mellan olika grupper av människor.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Förmänniskor på Kreta för sex miljoner år sedan. Fotspåren 2,5 miljoner år äldre än liknande fynd i Afrika.0 

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0