Foto: World Economic Forum

Ledande ekonomer: dollarn snart borta som världsvaluta

Publicerad 6 maj 2012 kl 15.34

Utrikes.Det är troligen bara en tidsfråga innan dollarn blir ersatt som den viktigaste valutan i den internationella handeln. Detta enligt ekonomer som deltog i mötet i styrelsen för den asiatiska utvecklingsbanken (ADB) i Manila.

Gilla artikeln på Facebook

Under många år har dollarn varit nästan den enda reservvaluta som gällt inom världsekonomin, sade den amerikanske ekonomen Jeffrey Sachs enligt Jakarta Post. Men framöver kan den inte spela den rollen längre.

Sachs tillade att han inte kunde se hur den amerikanska dollarn skulle kunna förbli världens reservvaluta när USA:s roll i den globala ekonomin minskar.

Flera finansexperter instämde i Sachs åsikter och förklarade att världen istället bör vända sig till en annan valuta för att underlätta internationell handel och andra kommersiella transaktioner.

-Att ha en annan reservvaluta än den amerikanska är bara en tidsfråga. Vi vet inte exakt när det kommer att hända, men det kommer, sade Neeraj Swaroop från Standard Chartered Bank i en intervju i samband med mötet. När det gäller varuhandel har vissa länder faktiskt börjat använda andra valutor än den amerikanska dollarn.

En valuta som övervägs är den kinesiska yuanen, och enligt brittiska bankjätten HSBC kommer den oundvikligen att bli det också. Detta eftersom Kinas starka tillväxt fortsätter, samtidigt som kineserna själva är pådrivande för att göra yuanen till världens reservvaluta.

Även chefen för IMF, Christine Lagarde, ser yuanen som framtida reservvaluta.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0