Peter Springare
Peter Springare i Veckans brott.

Leif GW Persson: "Alla med ögon att se håller med Peter Springare"

Publicerad 22 februari 2017 kl 08.44

Inrikes. Polisen Peter Springare deltog i Veckans brott i SVT igår. Han höll fast vid sin ståndpunkt om invandrares överrepresentation inom grov brottslighet. Och han fick medhåll av kriminologen Leif GW Persson. "Det gör alla som har ögon att se med", sade Leif GW.

Dela artikeln

– Det är en kraftig överrepresentation av kriminella invandrare. Den är så uppenbar när det gäller brott av denna karaktär. Grova. Mycket grova våldsbrott, säger Peter Springare i programmet.

– Ja, jag har gjort samma iakttagelse, säger Leif GW Persson. Det gör alla som har ögon att se med och som håller på med den här typen av material.

GW Persson pekar ut invandrare från Irak, Somalia, och Afghanistan. För tio år sedan var det turkar och jugoslaver, påpekar han.

– Överrepresentationen är ett faktum, fastslår Leif GW Persson.

Peter Springare menar också att detta är ett tabu att prata om. Men det verkar programledaren Camilla Kvartoft inte riktigt hålla med honom.

– Det är ett tabu. Och det märker man nu. Det här har fått så otrolig stor spridning. Och jag ser på de brev och mejl jag får, att ett mycket stort antal inom polisen som håller på med grova brott verifierar de här uppgifterna.

"Är detta något som tystas ned?", säger Camilla Kvartoft till Leif GW Persson.

– Ja, kanske. Man vill ogärna prata om det. Benägenheten att prata om det avtar ju högre upp inom den polisiära ledningen man befinner sig. Men det här är ingen hemlighet. Detta är ett problem man gärna undviker att prata om. Men tiderna förändras. Nu flyger kapsylen av och då får det såklart ett stort genomslag. Det intressanta i sammanhanget är att detta oroar väldigt många människor. Detta kan bli den största frågan i valet 2018.

När Kvartoft tar fram uppgifter från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, påpekar Leif GW återigen att invandrare är överrepresenterade inom grova brott.

– Så här är det. De här grupperna, invandrare och flyktingar, är våldsamt överrepresenterade, säger Leif GW Persson.

När Expressen och Aftonbladet skriver om Peter Springares närvaro i Veckans brott, tonar de kraftigt ned Leif GW Perssons uttalanden. Ingen av tidningarna nämner till exempel citaten att invandrare är "våldsamt överrepresenterade" eller att "alla som har ögon att se med" delar Peter Springares slutsats. Både Aftonbladet och Expressen betonar istället att Leif GW tror det här kommer bli en mycket stor fråga i nästa val.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.