Övergreppen på We are Sthlm

Liberaler misstänker: Putin bakom avslöjandet om DN:s mörkläggning

Publicerad 12 januari 2016 kl 20.05

Inrikes. Ett stort antal liberala profiler, varav många med koppling till Bonnier-koncernen, sprider vidare uppgifter om att "Putin" ligger bakom Nyheter Idags avslöjande om Dagens Nyheters mörkläggning av sexattackerna i Kungsträdgården.
– Det vore coolt att känna en människa som Putin, men tyvärr bor jag i Hallunda och har långt till Moskva, säger Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick.

Dela artikeln

Det är i en lång rad inlägg på Twitter som 40-åriga Isobel Hadley-Kamptz, tidigare skribent på DN och Expressen, lanserar sin teori om de dolda motiven bakom Nyheter Idags granskning.

"Vi vet att t ex Ryssland aktivt arbetar med att sprida desinformation i andra länder för att minska sammanhållning och tillit. Vi vet också att den högerpopulistiska nätkampanjen arbetar utifrån tesen att samhället inte är att lita på (särskilt inte medierna). Och ändå, när en högerpopulistsajt med tydliga band till Putin startar ett drev mot DN och medierna, så hänger rimliga människor på??", skriver hon.

Inläggen har spridits vidare av ett stort antal etablerade liberala profiler. Även kända vänsterextrema ansikten har "favoritmarkerat" och "retweetat" Hadley-Kamptz funderingar, som också har publicerats i Svenska Dagbladet.

Med "tydliga band till Putin" syftar 40-åringen på att Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick tidigare har sålt videomaterial till den ryska tv-kanalen RT. Frick tillbakavisar dock uppgifterna om att Rysslands president skulle bestämma vilka nyheter som publiceras på hans sajt.

– Nej, det stämmer inte. Det vore coolt att känna en människa som Putin, men tyvärr bor jag i Hallunda och har långt till Moskva, säger han.

Det var sent på lördagskvällen som Nyheter Idag publicerade sin artikel om att DN hade mörkat uppgifter om hundratals sexbrott som begicks under ungdomsfestivalen “We are Sthlm”. DN hade fått uppgifter om händelserna redan i augusti men valde enligt Nyheter Idag att inte publicera något efter att ha fått klart för sig att förövarna var ensamkommande flyktingbarn. I söndags gick DN, tillsammans med de andra stora medierna i Sverige, istället ut med uppgifter om att det var polisen, och inte DN, som hade mörkat sexattackerna.

I ett bemötande skriver DN:s redaktionschef Caspar Opitz att det inte stämmer att tidningen medvetet mörkat händelserna under festivalen. Han hävdar att DN inte lyckats få uppgifterna bekräftade i sina "regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och andra källor".

Chang Frick lovar dock att publicera nya bevis på att den vänsterliberala tidningen verkligen mörklagt händelsen.

– Vi kommer avslöja nya uppgifter som visar att Dagens Nyheter talar osanning, säger han.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.