Löfven hämtar IS-kvinnorna redan i sommar

Publicerad 23 juni 2021 kl 11.08

Inrikes. Samtliga IS-familjer i Syrien med "koppling till Sverige" kan snart sitta på ett plan till Arlanda. IS-kvinnor i lägren uppger att Stefan Löfven har skickat ned en regerings­delegation som har lovat dem att få åka till Sverige redan i sommar, skriver Expressen. Uppgiften bekräftas av UD.

Gilla artikeln på Facebook

För några dagar sedan skickade regeringen en delegation till lägren för att träffa svenska IS-kvinnor och barn. I delegationen ingick personal från UD.

"Huvudsyftet med det konsulära besöket var att komma vidare i processen med att fastställa identiteten på de utlandsfödda svenska barnen och få en bättre bild av barnens hälsa", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Expressen.

UD träffade under besöket i lägren 12 kvinnor och 22 barn "med koppling till Sverige", skriver Expressen. Det rör sig med andra ord inte nödvändigtvis endast om IS-krigare med svenskt medborgarskap, utan även andra kan tydligen vara välkomna.

Enligt Expressen bor 30-40 barn "med kopplingar till Sverige" i lägren och UD har gjort orosanmälningar till socialtjänsten för att få hem dem, eftersom tillvaron i lägren kan ha en "starkt negativ påverkan på barnens psykiska och fysiska hälsa även om inget barn är akut sjukt”, skriver UD:s presstjänst.

Var i socialtjänstlagen det framgår att svenska kommuner har ansvar för hur utländska medborgare har det i läger i Mellanöstern framgår inte av UD:s uttalande.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0