Covid-19 i Sverige

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Publicerad 28 februari 2020 kl 16.33

Inrikes. Regeringen har klassat coronasmittan som en fara för samhället och troligen kommer ännu fler fall upptäckas i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S). Han utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa spridningen över landet.

Gilla artikeln på Facebook

Under fredagen har antalet bekräftade coronafall i Sverige ökat till sju.

Smittan har bland annat fått TV4 att stoppa produktionen av ett av sina program och ett företag i Mölndal har skickat hem alla anställda till den 8 mars, då en av medarbetarna burit på viruset.

Enligt Stefan Löfven lär det bli fler fall över landet.

"Sannolikheten för att vi kommer att se fler fall i Sverige av personer som smittats utomlands är hög. Särskilt mot bakgrund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Men det är viktigt att komma ihåg att Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för att samordna smittskyddet på nationell nivå, i det här läget bedömer att risken är låg för allmän spridning i Sverige", skriver han på Facebook.

Enligt statsministern är Sverige också förberett på en större spridning.

"Sverige har en god beredskap för att hantera situationen om vi skulle få många fler fall i landet. Redan den 1 februari beslutade regeringen att klassa sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset som samhällsfarlig. Det gjorde vi för att det ska kunna vidtas så kallade extraordinära smittskyddsåtgärder om behov uppstår. Det kan handla om att sätta smittade personer i karantän eller spärra av områden där omfattande smittspridning sker", fortsätter han.

Under torsdagen fattade regeringen beslut om att kalla in det så kallade Krishanteringsrådet som bland annat består av företrädare för Försvarsmakten, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, påpekar Löfven. Krishanteringsrådet bär ansvaret för att koordinera insatser från samtliga myndigheter.


Nyheter från förstasidan

"1.200 graders värme" bakom Estonia-skador

Flera experter på presskonferens idag. De skador som syns på de nyligen offentliggjorda bilderna på Estonias vrak kan bara ha orsakats av en kraftig värme.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.