Löfven vill förbjuda "rasistiska organisationer"

Publicerad 8 augusti 2020 kl 13.23

Inrikes. Stefan Löfven (S) öppnar nu för att kriminalisera så kallade "rasistiska organisationer" i Sverige. Medlemmar i sådana grupper ska dömas till "särskilda straff". Det skriver statsministern på Facebook på lördagen.

Gilla artikeln på Facebook

Stefan Löfven vägrade uttala sig om den 12-åriga flicka som sköts ihjäl under en gänguppgörelse i Stockholm förra helgen. "Nej" blev svaret när Nyheter Idag ringde upp.

Några dagar senare uttalar han sig dock om en annan fråga, svenskars deltagande i "högerextremism" och så kallad "rasism" mot "afrosvenskar".

Enligt Löfven är "rasismen" inte bara en enskild händelse som drabbar enstaka personer utan "diskriminering som människor i vårt land utsätts för varje dag", skriver han på Facebook idag.

"Rasismen mot afrosvenskar är ett verkligt problem som vi inte kan tolerera, men som samhället måste ta ansvar för och med full kraft motarbeta. För att trycka tillbaka rasistiska strukturer och idéer, som har haft fäste i vårt land sedan länge och som kommer att ta lång tid att utradera, krävs ett systematiskt och djupgående arbete", fortsätter han.

Sedan Löfven tillträdde som statsminister har regeringen enligt honom "målmedvetet arbetat med att bekämpa rasismen".

Stefan Löfven påstår också att högerextremismen är ett växande problem i Sverige. Därför kan "rasistiska organisationer" komma att förbjudas och de som deltar i sådana grupper ska dömas till "särskilda straff". Det är vad regeringen nu utreder, säger han.

"Detta innebär inte bara ett ökat hot om attentat och grova våldsbrott, det är ett hot mot vår demokrati. Regeringen har därför tillsatt en utredning som ska överväga om det bör införas ett förbud och särskilda straff för de som deltar i en rasistisk organisation, samt hur ett förbud mot rasistiska organisationer kan se ut. Uppdraget ska redovisas i februari nästa år. Kampen mot rasism är ingen engångsinsats. Det är ett kontinuerligt arbete där ansvaret ligger på oss alla – varje dag i varje del av vårt samhälle", avslutar Löfven.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0