PK-ögonblick

"Long Phung" hotar Sverige, Wolodarskis klimattåg och hostande Tegnell – här är 2020 års pinsammaste PK-ögonblick

Publicerad 1 januari 2021 kl 00.00

Media. Det är nog få som skulle beskriva 2020 som ett särskilt muntert år. Men som tur är har vi ju etablissemanget, som detta år bjöd på följande höjdpunkter att minnas.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen/SVT
Ramberg talade ut om svåra uppväxten på Östermalm
Det har minsann inte alltid varit så lätt alla gånger för vänsterprofilen Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund. I en intervju med Aftonbladet i augusti talade 68-åringen ut om den tuffa barndomen på Östermalm i Stockholm. Bland vedermödorna nämnde hon att hennes mamma "alltid gick" när hon skulle till NK och aldrig tog "spårvagnen i onödan". Och när pappa kom hem med oxfilé, då "var det liksom fest". Ramberg kryddade också intervjun med en bisarr berättelse om hur hennes föräldrar lyckades avskräcka en arab som hon som tonåring bjudit hem genom att duka fram "fem lager av bestick och glas och servetter" när han kom på besök.

Twitter/Long Phung
"Long Phung" hotar Sverige
När tankesmedjan Fri Värld hyrde in den liberale konspirations­teoretikern Patrik Oksanen för att skriva en rapport om rysk valpåverkan blev det – surprise surprise – riktigt pinsamt.

I rapporten pekade Oksanen ut Twitter-kontot "Long Phung" som en statlig aktör som spred filmer på temat "Kina är bättre/starkare än Sverige" för Kinas räkning. En snabb kontroll av posterna från kontot visade dock att det rör sig om ett uppenbart svenskt satirkonto som driver med både Sverige och Kina. "Long Phung" svarade på anklagelserna genom att utmåla Oksanen som en "japansk agent" med hänvisning till att den svenske liberalen ser ut som en sumobrottare, varpå Twitter raderade Long Phung från sin plattform.

Svenska coronaorakel levererar
När det gäller de svenska statsepidemiologerna Anders Tegnell och Johan Giesecke är det ärligt talat svårt att nämna något som inte blivit pinsamt, åtminstone i efterhand. Pinsamt direkt blev det emellertid när Giesecke framträdde i brittisk media och förutspådde 12.000 coronadöda totalt i Storbritannien, och journalisten tvingades svara: "Men vi har ju redan 13.000". Sen har vi ju förstås tillfället då Folkhälsomyndigheten släppte sina råd om att svenskarna bör "hosta och nysa i armvecket", varpå Tegnell hostade i händerna under en presskonferens.

Skärmdump/SVT
Ygemans ”ryska nätattack” var stråltant på Södermalm
Anders Ygeman anklagade Ryssland för att "destabilisera" den svenska debatten och spred en falsk TT-nyhet med rubriken "Ygeman mål för rysk nätattack”. Men när SVT granskade det "ryska" Facebook-inlägget ledde spåren inte till Kreml, utan till en äldre svensk kvinna på Södermalm i Stockholm som var orolig för 5G-strålning.

Rikard Westman-Stora Journalistpriset/Pixabay
Wolodarskis "klimattåg" fast i Italien
Ca 400 liberaler betalade upp till 90.000 kronor per biljett för att ta DN:s "klimattåg" till Venedig. Men trots att priset inkluderade lyckönskningar och avvinkning i Stockholm av självaste Peter Wolodarski gick det inget vidare för resan, som slutade med att hela tåget sattes i karantän i Italien.

Batikliberalen i Göteborg
Black lives matter gjorde några försök att uppstå i Sverige innan de kastade in handduken. Vi minns särskilt ögonblicket i Göteborg då en svensk liberal avbryter en grupp afrikaner som står och gastar om "white motherfuckers" – för att be om ursäkt för att han är svensk.

Skärmdump/CNN
"Eldig men mestadels fredlig"
De amerikanska mediehusen gjorde under året allt för att tona ner de våldsamma vänsterextrema kravaller som skakade landet. "Mostly peaceful" blev medieklyschan framför andra. Men när CNN i augusti beskrev raskravallerna i Kenosha som "eldiga men mestadels fredliga" – samtidigt som reportern stod framför ett brinnande inferno – tyckte många att det hade gått väl långt.
Foto: Youtube
Rasistisk hängsnara var garageöppnare
Inför ett racinglopp i Alabama hittades en snara i den enda svarta föraren Bubba Wallaces garage. Påstods det. Men efter att de övriga förarna hållit en manifestation mot rasism och Aftonbladet skrivit en indignerad ledare om denna världshändelse visade det sig att den var – ja just det – en bluff. Hängsnaran var i själva verket ett rep för att öppna garagedörren.

Knäböjande poliskvinna får hysteriskt anfall
Frågan om kvinnliga poliser blev åter aktuell under Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i somras. När två poliskvinnor omringades av en folkmassa fick den ena ett hysteriskt anfall och ställde sig på knä inför demonstranterna. Hon förmåddes också hålla upp en lapp med budskapet "Vit tystnad är våld" och började sedan sedan storgråta och krama om en kvinna i huckle och flera andra demonstranter.

Strax därefter kom en patrull med manliga poliser och skingrade folkmassan.

Vänsterjournalisten sa inte "LA Niggers"
Vänsterkanalen MSNBC hamnade i blåsväder efter att ett av dess nyhetsankare råkade säga vad som låter som "niggers" i sändning. Men den kvinnliga reportern har en förklaring på vad som hände: "Jag blandade ihop namnen på lagen Knicks och Lakers och sade 'Nakers'. Jag ber om ursäkt för den förvirring som detta orsakade". Vad kan vi lära oss av detta? I dagens pk-USA gäller det att säga fel på rätt sätt!


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.