Feministiskt initiativ är ett av många politiska partier som sprider bilden av att kvinnor skulle missgynnas på bekostnad av män i Sverige och andra västländer.

Män diskrimineras mer än kvinnor

Publicerad 6 januari 2019 kl 20.46

Inrikes. I den större delen av den utvecklade världen är män i allmänhet mer missgynnade än kvinnor – inte minst i Sverige. Det visar en stor undersökning som krossar många utbredda feministiska myter, rapporterar RT.

Dela artikeln

Forskarna bakom studien, som publiceras i ansedda PLOS, konstaterar att de metoder som idag används för att mäta jämställdhet är vinklade för att lyfta fram problem som kvinnor ställs inför.

Det nya, enklare index som de amerikanska och brittiska forskarna har tagit fram ger en helt annan bild av mäns situation än den gängse. Indexet fokuserar på utbildningsmöjligheter, hälsa och livskvalitet.

Resultaten visar att männen är mer missgynnade än kvinnor i 91 av de undersökta länderna, medan kvinnor är mer missgynnade än män i 43 länder. Män har det sämre än kvinnor i såväl USA som i Sverige och de flesta andra europeiska länderna.

När det gäller Sverige konstaterar forskarna bland annat att männen har tydligt sämre hälsa – men att den svenska staten trots det "spenderar avsevärt mer på kvinnors hälsa än mäns hälsa, även när man tar hänsyn till reproduktiv hälsa".

– Ingen befintlig metod för att mäta jämställdhet tar helt i beaktande de svårigheter som en oproportionerligt stor andel män upplever i många länder. Inte heller beaktar de till fullo i vilken utsträckning ett specifikt land främjar välbefinnandet för alla sina medborgare, säger en av forskarna, Gijsbert Stoet, enligt RT.

Mäter man istället jämställdhet på ett sätt som inte gynnar det ena könet så får man "en annan bild än den som vanligtvis presenteras i media", fortsätter Stoet.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Trump lanserar eget Netflix. Tjänsten ska vara "familjevänlig".0 

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0