Jason Diakité - Timbuktu

Många anmälningar mot vänsterextremt sommarprat

Publicerad 23 juli 2014 kl 12.37

Media. Den iranskfödda poeten Athena Farrokhzads sommarprogram i P1 har dragit på sig 16 anmälningar till Granskningsnämnden och blir därmed det näst mest anmälda programmet sedan 2010.

Gilla artikeln på Facebook

© Mattias Blomgren

Athena Farrokhzad på Bokmässan i Göteborg 2013.

Det mediehyllade sommarprogrammet, som sändes i måndags och handlade om hur rasistiska svenskar är, har av många kritiker uppfattats som ett långt brandtal för den antidemokratiska vänstern. Farrokhzad hyllade bland annat våldsbejakande vänsterextremister och spelade låtar som handlade om att "skjuta borgare".

Det var budskap som många svenskar inte kände sig så sugna på att betala licenspengar för att få höra – och nu har Sommar i P1 anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden. Flera av anmälarna anklagar public service-radion för att sprida ren "våldspropaganda".

– Vi är inte överraskade och vi är medvetna om att det här programmet är på en gräns. Det är bra att programmet prövas så att vi får en tydligare gränssättning för vad vi kan sända, säger Daniel af Klintberg, som är ansvarig utgivare för Sommar, till SVT.

En av dem som blev upprörda av programmet var riksdagsmannen Gunnar Axén (M), som helt sonika bestämde sig för att kasta ut tv:n och säga upp licensen efter att ha hört Athena Farrokhzads sommarprat.

Andra har klagat på att urvalet av programledare är snävt, och att den typiske sommarprataren i P1 är en person med vänsteråsikter som bor i Stockholms innerstad. Att SR valde att låta gangsterrapparen Timbuktu inleda årets Sommar med ett program om hur rasistiska svenskar är har av kritiker tolkats som en maktdemonstration från de vänstervridna redaktörernas sida.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.