Jason Diakité - Timbuktu
NRK P3/CC-BY-NC-SA

Timbuktu grät under prisutdelning

Publicerad 4 december 2013 kl 17.05

Inrikes.Det blev rejält heta känslor i riksdagen idag när Sveriges politiska elit samlades för att dela ut ett antirasistiskt pris till den kontroversielle rapparen Timbuktu.

Gilla artikeln på Facebook

Under prisutdelningen höll Timbuktu ett känslofyllt tal som var "inspirerat av Bob Marley", rapporterar Aftonbladet. Mot slutet av talet brast han ut i gråt.

- Jag kommer älska i Sverige, jag kommer leva i Sverige, och jag kommer dö i Sverige, sa han bland annat.

Timbuktu väckte förra veckan uppmärksamhet med en raplåt som lanserades på SVT:s hemsida, där han tillsammans med Sebbe Stakset från Kartellen rappar om att Jimmie Åkesson ska "dunkas gul och blå".

I låten, som heter "Svarta Duvor & Vissna Liljor", rappas det också om att lägga sverigedemokrater "i koma" och "sänka" dem med järnrör.

På grund av den efterföljande kritiken mot Timbuktu och hans uppmaningar till politiskt våld proklamerade riksdagens talman Per Westerberg (M) i måndags att han skulle utebli från prisutdelningen. Riksdagen ändrade dock planerna och ordnade så att en separat "ceremoni mot rasism" kunde hållas före prisutdelningen, som därefter följde en trappa upp.

Westerberg deltog inte på själva prisutdelningen men var enligt rod.se på plats under ceremonin och höll tal "om sitt personliga engagemang mot rasism".

Det antirasistiska priset delades ut av Fem i tolv-rörelsen, som grundades av Stig Wallin efter att hans tonårsdotter och hennes väninna blivit bestialiskt mördade av dotterns afrikanska pojkvän 1989.

En av dem som var på plats för att hylla Timbuktu var Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

- Fem i tolv-rörelsen är oerhört viktig och Stig Wallin var en oerhört viktig person som i en av de tuffaste situationerna man kan tänka sig som människa valde att fortsätta sin dotters kamp mot rasism och främlingsfientlighet, säger Gustav Fridolin till rod.se.

Även Mona Sahlin (S) deltog på prisutdelningen. Hon säger till Aftonbladet att Timbuktu "aldrig skulle uppmana till våld".

- Jag har själv varit utsatt för en del politisk ironi och kritik i låttexter. Det går inte att dra paralleller mellan det och att springa omkring och slåss med järnrör, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0