" /> " /> " />
Jason Diakité - Timbuktu
Foto: Thor-Rune Hansen

Fler riksdagsmän bojkottar Timbuktu

Publicerad 3 december 2013 kl 15.59

Inrikes.Riksdagens talman Per Westerberg (M) meddelade igår att han inte kommer att närvara när rapparen Timbuktu tar emot Fem-i-tolv-rörelsens antirasistiska pris i riksdagen imorgon. Nu får han sällskap av Jan Ericson (M) och Johan Pehrson (FP), som även de tänker bojkotta arrangemanget.

Gilla artikeln på Facebook

"Talmannen nobbar prisutdelningen till Timbuktu. Då är vi minst två", skriver moderaten Jan Ericson på Twitter.

Även Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, är inne på samma linje.

- Jag tycker det är en obehaglig politisk retorik att sjunga om att dunka folkvalda politiker gula och blå. Det är inte så fräscht, tycker jag, för att inte säga osmakligt, säger Pehrson till Kulturnyheterna.

Timbuktu väckte förra veckan uppmärksamhet med en raplåt som lanserades på SVT:s hemsida, där han tillsammans med Sebbe Stakset från Kartellen rappar om att Jimmie Åkesson ska "dunkas gul och blå". I låten, som heter "Svarta Duvor & Vissna Liljor", rappas det också om att lägga sverigedemokrater "i koma" och "sänka" dem med järnrör.

Imorgon ska Timbuktu ta emot ett pris i riksdagen av Fem-i-tolv-rörelsen. Enligt motiveringen har han "visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor".

Fem-i-tolv-rörelsen är en antirasistisk organisation som under många år leddes av Stig Wallin, som engagerade sig i den antirasistiska saken efter att hans dotter blivit bestialiskt mördad av sin afrikanska pojkvän.

Sverigedemokraterna själva har protesterat mot utnämningen och uppmanat fler riksdagsledamöter att utebli från ceremonin.

"Sverigedemokraterna anser det vara mycket anmärkningsvärt att talmannen deltar i en hyllning av Timbuktu och att riksdagen tillåter denna ceremoni i bankhallen", skrev partisekreterare Björn Söder i ett brev till talmannen Per Westerberg, som skickades i fredags, enligt rod.se.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0