Jason Diakité - Timbuktu
SD = rasister. Jason Diakité, även känd under artistnamnet "Timbuktu", tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Skatteplanerande vänsterartist anklagas för dubbelmoral

Publicerad 31 juli 2015 kl 14.48

Musik. Artisten och vänsterdebattören Jason Diakité, även känd som "Timbuktu", som gått till hätskt angrepp mot svenska företag för att de "undviker att betala skatt" anklagas nu för dubbelmoral efter att själv ha avslöjats med att skatteplanera i syfte att kunna betala lägre skatt. När Fria Tider kontaktar Timbuktu för en kommentar hälsar han att han inte vill kommentera avslöjandena om honom.

Dela artikeln

– Vi ser hur folkvalda representanter sätter näringslivet framför folkets intresse. Samma näringsliv maximerar sin tillväxt och undviker samtidigt att betala skatt och bidra till att göra ett bättre samhälle.

Så uttryckte sig Jason Diakité i ett vänsterpolitiskt brandtal när han i onsdags invigningstalade på den homosexuella rörelsens årliga pridefestival i Stockholm. Diakité gick i sitt tal även till angrepp på kapitalister som "konsoliderar större förmögenheter" och, som brukligt, gjorde han även utfall mot Sverigedemokraterna.

Utfallet mot det svenska näringslivet fick den högerliberala bloggerskan Rebecca Weidmo Uvell att reagera och hon beslutade sig för att granska den 40-årige artisten.

På sin blogg redogör Weidmo Uvell för Diakités egna affärer och där framträder en mindre smickrande bild av honom. Bland annat avslöjar Weidmo Uvell att "Timbuktu" själv driver sju olika företag och tar ut lön och vinster ur företagen på ett sätt så att den skatt han ska betala minimeras.

Från företaget "SGF i Malmö AB" tog Diakité förra året ut 414.000 kronor i lön, vilket är strax under den gräns där man måste börja betala statlig inkomstskatt. Istället har han tagit ut 155.650 kronor, utöver lönen, i form av aktieutdelning vilket innebär att han betalar en lägre skatt på de pengarna än de 50 procent han annars hade behövt betala i statlig inkomstskatt.

Weidmo Uvell avslöjar också att Timbuktu framgångsrikt spekulerat på börsen och tjänade hundratusentals kronor på olika börsklipp under förra året. Sammanlagt ska det röra sig om 15 miljoner kronor som vänsterartisten samlat på hög och investerat på börsen för att slippa undan skatt. "Klassisk kapitalistverksamhet", konstaterar den liberala bloggerskan.

Jason Diakité, som tagit sitt artistnamn från staden Timbuktu i det västafrikanska landet Mali som hans fars släkt kommer ifrån, har sedan avslöjandet igår varit föremål för en intensiv debatt i sociala medier där rapartistens dubbelmoral, fifflande och skatteplanerande ivrigt diskuterats.

Fria Tider har sökt Jason Diakité för en kommentar till anklagelserna mot honom, men han hälsar via sin presstalesman Lili Assefa att han inte vill kommentera uppgifterna.

– Han hoppar att kommentera, jag fick bara ett SMS från honom, säger hon.

Jason Diakité har tidigare bland annat uppmärksammats för att rappa om att SD-ledaren Jimmie Åkesson ska "dunkas gul och blå" och hissas upp i en flaggstång.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Musik

Pink Floyd släppte kampsång för Ukraina

Återuppväckte bandet för denna sista låt.. Men förutom ett gitarrsolo torde Pink Floyds fans ha svårt att känna igen soundet.0 

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet"

"Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".. Rapartisten Alexander Ceesay pekar ut musikbranschen som en orsak till svenska vapenvåldet.0 

Australien ändrar nationalsång

"For we are young and free" kränkande.. Aborginer har ju bott på platsen i tusentals år, resonerar regeringen.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0