Jason Diakité - Timbuktu
SD = rasister. Jason Diakité, även känd under artistnamnet "Timbuktu", tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Skatteplanerande vänsterartist anklagas för dubbelmoral

Publicerad 31 juli 2015 kl 14.48

Musik. Artisten och vänsterdebattören Jason Diakité, även känd som "Timbuktu", som gått till hätskt angrepp mot svenska företag för att de "undviker att betala skatt" anklagas nu för dubbelmoral efter att själv ha avslöjats med att skatteplanera i syfte att kunna betala lägre skatt. När Fria Tider kontaktar Timbuktu för en kommentar hälsar han att han inte vill kommentera avslöjandena om honom.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi ser hur folkvalda representanter sätter näringslivet framför folkets intresse. Samma näringsliv maximerar sin tillväxt och undviker samtidigt att betala skatt och bidra till att göra ett bättre samhälle.

Så uttryckte sig Jason Diakité i ett vänsterpolitiskt brandtal när han i onsdags invigningstalade på den homosexuella rörelsens årliga pridefestival i Stockholm. Diakité gick i sitt tal även till angrepp på kapitalister som "konsoliderar större förmögenheter" och, som brukligt, gjorde han även utfall mot Sverigedemokraterna.

Utfallet mot det svenska näringslivet fick den högerliberala bloggerskan Rebecca Weidmo Uvell att reagera och hon beslutade sig för att granska den 40-årige artisten.

På sin blogg redogör Weidmo Uvell för Diakités egna affärer och där framträder en mindre smickrande bild av honom. Bland annat avslöjar Weidmo Uvell att "Timbuktu" själv driver sju olika företag och tar ut lön och vinster ur företagen på ett sätt så att den skatt han ska betala minimeras.

Från företaget "SGF i Malmö AB" tog Diakité förra året ut 414.000 kronor i lön, vilket är strax under den gräns där man måste börja betala statlig inkomstskatt. Istället har han tagit ut 155.650 kronor, utöver lönen, i form av aktieutdelning vilket innebär att han betalar en lägre skatt på de pengarna än de 50 procent han annars hade behövt betala i statlig inkomstskatt.

Weidmo Uvell avslöjar också att Timbuktu framgångsrikt spekulerat på börsen och tjänade hundratusentals kronor på olika börsklipp under förra året. Sammanlagt ska det röra sig om 15 miljoner kronor som vänsterartisten samlat på hög och investerat på börsen för att slippa undan skatt. "Klassisk kapitalistverksamhet", konstaterar den liberala bloggerskan.

Jason Diakité, som tagit sitt artistnamn från staden Timbuktu i det västafrikanska landet Mali som hans fars släkt kommer ifrån, har sedan avslöjandet igår varit föremål för en intensiv debatt i sociala medier där rapartistens dubbelmoral, fifflande och skatteplanerande ivrigt diskuterats.

Fria Tider har sökt Jason Diakité för en kommentar till anklagelserna mot honom, men han hälsar via sin presstalesman Lili Assefa att han inte vill kommentera uppgifterna.

– Han hoppar att kommentera, jag fick bara ett SMS från honom, säger hon.

Jason Diakité har tidigare bland annat uppmärksammats för att rappa om att SD-ledaren Jimmie Åkesson ska "dunkas gul och blå" och hissas upp i en flaggstång.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen vill ha hjälp att hitta Abdi

Lyckades fly vid ett förhör. Vid flykten hade han en svart skjorta och mörka Adidaskläder med vita ränder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Musik

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0