Magda Gad: Sverige hjälpte islamister förstöra Libyen

Publicerad 25 januari 2020 kl 12.04

Inrikes. Sverige hjälpte islamister att "rasera"det tidigare framgångsrika afrikanska landet Libyen, konstaterar nu Expressens populära Mellanösternkorrespondent Magda Gad.

Gilla artikeln på Facebook

Libyen vad ett av Afrikas rikaste och mest framgångsrika länder fram till att Nato-styrkor 2011 hjälpte jihadister ta över det.

Vad som i media kallades "rebeller" tog kontroll över landet efter att landets ledare Muammar al-Gaddafi sodomerats till döds med en kniv under Nato-attackerna.

"Vi kom, vi såg, han dog!", skrattade en segerviss Hillary Clinton efter Gaddafis död.

Men sedan dess har Libyen präglats av splittring, kaos och våld och det råder ännu, nio år senare, fullskaligt inbördeskrig i landet.

Norge var ett av de länder som bombade Libyen. 2018 erkände man dock att man saknade tillräcklig kunskap om situationen i landet, som man hjälpte till att rasera. I stället förlitade sig Norge på rapporter från media, enligt en statlig norsk rapport.

– När man tittar på vad som hände därefter, med Libyen som en grogrund för terrorism, är det här inte ett beslut att vara stolt över, sade den tidigare Centerpartiledaren Liv Signe Navarsete.

Även Sverige, som då leddes av Fredrik Reinfeldt, gav stöd till jihadistgrupperna.

Aftonbladet har erkänt att tidningen "var en av de starkaste röst­erna för ett militärt ingripande". Alliansen gick också i täten och var rasande på att dåvarande S-ledaren Håkan Juholt inte var lika sugen på krig. Reinfeldtregeringen ville nämligen ha en så bred riksdagsmajoritet som möjligt, men Juholt påpekade att barn kunde dödas.

– Vi hade velat gå längre och ge den svenska styrkan mandat att ingripa mot militära mål på marken, klargjorde den dåvarande Centerledaren Maud Olofsson för Expressen 2011.

Magda Gad, utrikesreporter på Expressen, anser nu att Sverige bistod islamisterna i Libyen. Detta förklarar hon på lördagen, i samband med att Sveriges Radio publicerar en ny radiodokumentär om Libyen.

"Av kritiker har Nato beskyllts för 'mission-creep', det vill säga att de tänjde på FN-mandatet att skydda civila och i stället eskalerade ett blodigt inbördeskrig mot Muammar Gaddafis regim. Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat", skriver P1 Dokumentär om sitt program.

Så här svarar Magda Gad på Twitter:

"Nato plus Sverige gav flygunderstöd till islamistmiliser som al-Qaida i Libyen, störtade Gaddafi och raserade landet. Detta har det berättats om i internationell media. Bra att det nu äntligen kommer fram i Sveriges Radio också."


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fem nya coronafall i Sverige

Folkhälsomyndigheten bekräftar. En smittad i Tyskland, en i Iran och en i Italien – de andra har smittats i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0