Kommunkrisen

Magdalena Andersson skyller kommunkrisen på äldre svenskar

Publicerad 14 maj 2019 kl 14.47

Inrikes. Finansminister Magdalena Andersson (S) nämner inte ett ord om invandringen när hon kommenterar det ekonomiska krisläget i 69 av landets kommuner.

Gilla artikeln på Facebook

De senaste veckorna har fler och fler kommuner larmat om krisläge i sina ekonomier.

Under måndagen kom så Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste ekonomirapport, som visar att hela 69 av landets 290 kommuner gick med underskott 2018. Ännu fler kommuner än som står med på just den listan larmar dock om allvarliga ekonomiska problem.

Filipstad är rentav på väg att krascha på grund av invandringen. Där är hela 80 procent av utomeuropeiska invandrargrupper arbetslösa.

Kommuner vittnar själva om hur asylinvandringen drar ner ekonomin genom bland annat försörjningsstöd. Statens ersättningar för nyanlända gäller nämligen bara i två år. Även befolkningsökningen, som är ett resultat av invandringen, kostar mycket.

I april förklarade till exempel Vilhelmina att "förra årets katastrofresultat beror mycket på minskat stöd från Migrationsverket". Expressen förklarar den ekonomiska krisen ute i landet bland annat med att kommunerna nu tvingas "bära kostnaden för nyanlända" Kristianstadsbladets Caroline Dahlman skriver om en "skyhög" planerad skattehöjning i Hässleholm på grund av "arbetslösa migranter".

Finansminister Magdalena Andersson nämner dock inte ett ord om invandringen när hon berör frågan om kommunernas krisläge på Facebook. Där får i stället "åldrande" människor skulden.

Hon skriver:

"En åldrande befolkning kräver mer resurser till välfärden... Vi lever allt längre. Det är ett styrkebesked för vårt svenska välfärdssamhälle. Men det är också en utveckling som ställer krav. Antalet människor över 80 år kommer att öka snabbare än befolkningen som helhet. Detta kräver att vi gör stora investeringar de kommande åren... Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att bygga ut välfärden och bygga ett starkare samhälle. För oss Socialdemokrater är det en viktig prioritering."


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0