Krisen i svenska kommuner

Magdalena Andersson skyller kommunkrisen på äldre svenskar

Publicerad 14 maj 2019 kl 14.47

Inrikes. Finansminister Magdalena Andersson (S) nämner inte ett ord om invandringen när hon kommenterar det ekonomiska krisläget i 69 av landets kommuner.

Gilla artikeln på Facebook

De senaste veckorna har fler och fler kommuner larmat om krisläge i sina ekonomier.

Under måndagen kom så Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste ekonomirapport, som visar att hela 69 av landets 290 kommuner gick med underskott 2018. Ännu fler kommuner än som står med på just den listan larmar dock om allvarliga ekonomiska problem.

Filipstad är rentav på väg att krascha på grund av invandringen. Där är hela 80 procent av utomeuropeiska invandrargrupper arbetslösa.

Kommuner vittnar själva om hur asylinvandringen drar ner ekonomin genom bland annat försörjningsstöd. Statens ersättningar för nyanlända gäller nämligen bara i två år. Även befolkningsökningen, som är ett resultat av invandringen, kostar mycket.

I april förklarade till exempel Vilhelmina att "förra årets katastrofresultat beror mycket på minskat stöd från Migrationsverket". Expressen förklarar den ekonomiska krisen ute i landet bland annat med att kommunerna nu tvingas "bära kostnaden för nyanlända" Kristianstadsbladets Caroline Dahlman skriver om en "skyhög" planerad skattehöjning i Hässleholm på grund av "arbetslösa migranter".

Finansminister Magdalena Andersson nämner dock inte ett ord om invandringen när hon berör frågan om kommunernas krisläge på Facebook. Där får i stället "åldrande" människor skulden.

Hon skriver:

"En åldrande befolkning kräver mer resurser till välfärden... Vi lever allt längre. Det är ett styrkebesked för vårt svenska välfärdssamhälle. Men det är också en utveckling som ställer krav. Antalet människor över 80 år kommer att öka snabbare än befolkningen som helhet. Detta kräver att vi gör stora investeringar de kommande åren... Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att bygga ut välfärden och bygga ett starkare samhälle. För oss Socialdemokrater är det en viktig prioritering."


Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0