Rita Muhammed-dagen
Rasmus Paludan bränner en koran vid ett tidigare tillfälle i Danmark.

Malmöpolisen rustar upp inför Paludans Muhammed-tävling

Publicerad 17 maj 2021 kl 17.25

Inrikes. Polisen i Malmö förstärker sin organisation och har startat en så kallad särskild händelse efter att den danske islamkritikern Rasmus Paludan ansökt om att hålla en "rita Muhammed-tävling" i gettot Rosengård.

Gilla artikeln på Facebook

Rasmus Paludan har ansökt om att få hålla en "internationell rita Muhammed-dag" i Rosengårds centrum den 20 maj klockan 19–21.

När Paludan i höstas planerade att bränna en koran i Rosengård i Malmö blev det våldsamma kravaller och Paludan själv portades från Sverige. Nu har han dock fått bekräftat att han är svensk medborgare och kan därför inte portad den här gången.

Paludans ansökan om allmän sammankomst den 20 maj är under behandling men är inte beviljad.

Samtidigt som ansökan behandlas arbetar polisen med att stärka sin organisation för att hantera manifestationer av den typ som de senaste veckorna följt i spåren av konflikten i Mellanöstern.

– Vi vet att händelser i världen även ger eko i Sverige och det kan leda till manifestationer och demonstrationer. Därför är det viktigt för oss att ta höjd för att kunna hantera de manifestationer som genomförs. Polisens uppgift är att bedöma inkomna ansökningar om allmänna sammankomster och noga överväga om ett tillstånd kan beviljas. Yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheten är stark, säger kommenderingschef Petra Stenkula på polisens hemsida.

Polisen i region Syd har startat en så kallad särskild händelse för att hantera och avlasta den ordinarie polisorganisationen. Den särskilda händelsen kommer också att hantera eventuella händelser kopplade till Rasmus Paludans ansökan, oavsett om den beviljas eller inte.

– Vi har reaktionerna efter händelserna i augusti förra året då en koran brändes och ett efterföljande våldsamt upplopp i augusti förra året i färskt minne och har självklart tagit lärdom av de händelserna. Därför har vi förberett oss i en särskild organisation för att kunna omhänderta de här frågorna, säger Petra Stenkula.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0