Maktstriden i SD
Maria Danielsson (SD) vägrar att avgå från sin post trots att hon röstades bort av medlemmarna.

Maria Danielsson (SD) polisanmäls

Publicerad 20 april 2015 kl 16.31

Inrikes. SD Stockholms stads bortröstade ordförande Maria Danielsson har nu polisanmälts. Enligt den nya distriktstyrelsen har hon använt sig av partiets bankkonto för att göra "suspekta" kontantuttag – bland annat dyra inköp från Systembolaget och betalningar för en bil som står skriven i hennes namn.

Dela artikeln

Maria Danielsson, som är lojal med SD-ledningen och dess omstridde frontfigur Mattias Karlsson, förlorade stort mot utmanaren William Hahne och hans styrelseförslag under lokalföreningens årsmöte i början av mars. Trots det har hon vägrat att avgå från sin position – och idag väntas partistyrelsen, med Mattias Karlsson i spetsen, ta beslut om huruvida hela mötet ska "ogiltigförklaras." Ett beslut som tros leda till en rättslig prövning av partistyrelsens överhöghet i frågan.

Samtidigt svarar Hahne – som själv är på väg att uteslutas av partistyrelsen – och den valda distriktsstyrelsen med att polisanmäla Danielsson för hennes hantering av partikassan.

I ett brev till partistyrelsen, som Fria Tider har tagit del av, skriver William Hahne att han misstänker att den bortröstade ordföranden har använt distriktets pengar för "privat konsumtion och andra orättfärdiga utgifter". Hahne listar flera "suspekta" uttag.

"I granskningen har framkommit att hon med föreningens pengar har betalat sina personliga parkeringsböter, handlat flera gånger på Systembolaget, gjort suspekta kontantuttag, lagt ner stora summor pengar på en bil som står skriven i hennes eget namn, gjort matinköp som inte varit kopplade till distriktsaktiviteter och många av dessa utgifter har dessutom skett efter att hon blev avsatt från styrelsen på SD Stockholms stads årsmöte den 1 mars", står det i brevet.

Månadslön på 72.500
Hahne konstaterar också att vissa av uttagen gjordes efter att Danielsson avsattes som distriktsordförande. Att han väljer att polisanmäla beror på att Danielsson själv har vägrat att visa upp kvitton eller förklara bakgrunden till utgifterna.

"Skattebetalarna betalar Danielssons lön på 72 500 kr/månad och om det visar sig att hon begått ekonomiska oegentligheter med föreningens pengar så är det minst sagt stötande", skriver han.

Själv avfärdar Danielsson anklagelserna. Hon säger till Expressen att inköpen på Systembolaget var gåvor till föreläsare och presidiet under årsmötet. Även inköpen relaterade till bilen är godkända, säger hon.

– Jag blev tillsagd att köpa den här bilen och då står den skriven i mitt namn för vi fick inte ha den i föreningens namn för ingen vill sälja en bil till SD. Vi har papper på att bilen betalas av distriktet, säger Danielsson till Expressen.

Ville "bussa" svenska skolbarn
Maria Danielsson är en kontroversiell figur inom SD och har bland annat uppmärksammats för sitt förslag att "bussa" svenska elever till invandrarskolor i förorten. På Stockholms stads årsmöte den 1 mars förlorade hon stort mot det alternativa styrelseförslag som lades fram av William Hahne – men har trots det vägrat att lämna sin post.

Idag träffas SD:s så kallande verkställande utskott, som stödjer Danielsson, för att besluta om årsmötet och medlemmarnas val av den nya styrelsen helt ska ogiltigförklaras. Formellt sett pekar man på att mötet ägde rum under tumultartade former och att det drog ut på tiden till sent på kvällen.

Det kaos som uppstod på mötet är dock helt och hållet Maria Danielssons fel, hävdar Jimmy Hesselbäck, som är vice ordförande i den nyvalda distriktstyrelsen. Han nämner bland annat att Danielsson körde över de övriga styrelsemöterna och förlade årsmötet 3–4 veckor tidigare än normalt utan deras vetskap. Dessutom ägde mötet rum 3–4 timmar senare på dagen än normalt.

"Kaoset Danielssons fel"
– Att förlägga en årsstämma till klockan 16.00 en söndag är omdömeslöst, särskilt med tanke på att Danielsson var väl insatt i vad som skulle avhandlas, säger Jimmy Hesselbäck till Fria Tider.

Inskrivningen av medlemmar drog dessutom ut på tiden långt utöver det normala, enligt Hesselbäck. Trots det valde Danielsson att visa ett bildspel som pågick i en halvtimme, och först vid 18-tiden kunde årsmötet komma igång.

– Vid 21-tiden hade drygt hälften av alla beslutspunkter avhandlats och då ville Danielsson ajournera årsmötet. Det var då uppenbart för alla att utmanaren till ordförandeposten för SD Stockholms stad William Hahne stod som segrare med överväldigande majoritet med siffrorna 101-71, säger Jimmy Hesselbäck.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.