Mätning: Var tredje svensk journalist röstar på Vänsterpartiet

Publicerad 26 juli 2020 kl 10.51

Media. En undersökning visar att endast en av tio svenska journalister röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna, rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

I undersökningen från norska Nordiske Mediedager svarar inte mindre än 70,7 procent av de tillfrågade svenska journalisterna att de skulle rösta på antingen Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna om det vore val.

Starkast stöd i mätningen, som genomfördes under 2019, har Vänsterpartiet. Av de 213 svenska journalister som svarat på enkäten uppger 32 procent att de skulle rösta på Vänsterpartiet.

Stödet för M, KD och SD var endast 10 procent sammanlagt bland journalisterna, jämfört med 44 procent bland de svenska väljarna i allmänhet.

Undersökningen uppmärksammas i en ledarartikel i Svenska Dagbladet av Carl-Vincent Reimers på Näringslivets medieinstitut. Han konstaterar att det även bland de norska journalisterna finns en stark vänstervridning men att den svenska delen av mätningen har en felmarginal på fyra till sju procentenheter på grund av det relativt begränsade urvalet.

En större tidigare svensk undersökning från 2012, genomförd av medieforskaren Kent Asp, visade att 42 procent av de svenska journalisterna då tyckte att Miljöpartiet var det bästa partiet. Bland journalister inom public service var motsvarande andel över 50 procent.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0