Mätning: Var tredje svensk journalist röstar på Vänsterpartiet

Publicerad 26 juli 2020 kl 10.51

Media. En undersökning visar att endast en av tio svenska journalister röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna, rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

I undersökningen från norska Nordiske Mediedager svarar inte mindre än 70,7 procent av de tillfrågade svenska journalisterna att de skulle rösta på antingen Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna om det vore val.

Starkast stöd i mätningen, som genomfördes under 2019, har Vänsterpartiet. Av de 213 svenska journalister som svarat på enkäten uppger 32 procent att de skulle rösta på Vänsterpartiet.

Stödet för M, KD och SD var endast 10 procent sammanlagt bland journalisterna, jämfört med 44 procent bland de svenska väljarna i allmänhet.

Undersökningen uppmärksammas i en ledarartikel i Svenska Dagbladet av Carl-Vincent Reimers på Näringslivets medieinstitut. Han konstaterar att det även bland de norska journalisterna finns en stark vänstervridning men att den svenska delen av mätningen har en felmarginal på fyra till sju procentenheter på grund av det relativt begränsade urvalet.

En större tidigare svensk undersökning från 2012, genomförd av medieforskaren Kent Asp, visade att 42 procent av de svenska journalisterna då tyckte att Miljöpartiet var det bästa partiet. Bland journalister inom public service var motsvarande andel över 50 procent.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0