Maktstriden i SD
Mattias Karlsson säger sig inte känna till polisförhören med de höga tjänstemännen. Anstiftan till dataintrång kan ge sex års fängelse.

Karlsson vägrar kännas vid brottsutredningen

Publicerad 23 april 2015 kl 19.23

Inrikes. Polisen har genomfört en rad förhör med högt uppsatta personer på SD:s riksdagskansli efter ett grovt dataintrång mot SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Men partiets kontroversielle frontfigur Mattias Karlsson påstår att han inte känner till förundersökningen.

Dela artikeln

– Jag vet inte om utredningen bedrivs mot vårt riksdagskansli. Det är ingen information som jag har fått, säger Mattias Karlsson, som är SD:s gruppledare i riksdagen, till Dagens Nyheter.

Dataintrången mot Kasselstrands och Hahnes Gmail-konton ägde rum under nätterna till den 12:e respektive 13:e april. Strax därefter publicerade Nyheter Idag, en sajt som står Mattias Karlsson nära, skärmdumpar från en privat mejlkonversation mellan de två SDU-topparna.

Angriparen, som enligt uppgift till Fria Tider använde sig av anonymitetstjänsten Tor, ska ha kommit över mer än 15.000 mejl.

Enligt Dagens Nyheter misstänker polisen att personer på SD:s riksdagskansli är inblandade i det grova brottet. Förhör har enligt tidningen redan hållits med ett flertal högt uppsatta tjänstemän inom partiet, bland annat med säkerhetschefen Björn Sandberg.

Gruppledaren Mattias Karlsson säger dock till tidningen att han varken känner till förundersökningen eller att det skulle ha hållits förhör med hans anställda.

SDU:s förbundssekreterare Jessica Ohlson stängdes strax efter dataintrånget av från sin tjänst på partiets riksdagskansli efter att ha anklagats för att ha upprättat en lista över de anställda. Listan hade skickats till William Hahnes och Gustav Kasselstrands hackade mejlkonton, och enligt Ohlsson råder det inga tvivel om att de ansvariga på kansliet har tagit del av mejlen från dataintrånget.

Både grovt dataintrång och anstiftan till grovt dataintrång kan ge upp till sex års fängelse. Hahne och Kasselstrand, som båda är på väg att uteslutas ur SD i samband med den pågående maktstriden, misstänker enligt Dagens Nyheter att partiledningen är inblandad.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.