Misshandeln i Kortedala

Polisen bluffade om somaliskt hjältedåd

Publicerad 8 april 2012 kl 20.32

Media.Efter misshandeln i Kortedala i Göteborg lanserade polisen en nyhet om en somalisk man som skulle ha försökt ingripa för att stoppa misshandeln av den 61-årige svensken. Men nu visar det sig att uppgifterna inte stämmer.

Gilla artikeln på Facebook

Somaliern skulle enligt en kriminalinspektör som uttalade sig i Göteborgs-Posten ha varit den ende som ingripit och med andra ord varit en riktig hjälte.

– Den här mannen har gjort en modig insats. Vi har letat efter honom i två veckor nu, men kan inte finna honom. Det vore förstås värdefullt för oss att få prata med honom. Han kan ha intressanta saker att berätta, sade kriminalinspektören med det inte helt ovanliga namnet "Håkan Ohlson" till tidningen.

Efter GP:s artikel rapporterade även Fria Tider om den modige somaliern.

Men nu står det klart att uppgifterna inte stämmer.

”Det har cirkulerat uppgifter om att en person ska ha ingripit under misshandeln. Men flera vittnen berättar att det inte stämmer, att ingen ingrep", skriver Göteborgs-Posten nu.

I samband med de medieuppmärksammade sexövergreppen mot en 11-åring svensk flicka på Husbybadet förra året meddelade polisen att man skulle lansera särskilda riktlinjer som myndigheten skulle följa för att sprida information till medierna i känsliga lägen. Syftet sades vara att undvika att nya brott begås till följd av medierapportering om grova brott.

Rikspolisstyrelsens kommunikationsdirektör Anders Hagquist sade till TV4 Nyheterna att polisen inlett ett arbete med att ta fram riktlinjer för att få bort ”rykten som kan leda till brott”. Han sade också att när Fria Tider och liknande sajter "sprider rykten" om aktuella händelser ”då kan Polisen sprida rätt information”.

Huruvida lögnen om somaliern utgjorde sådan "rätt information" är dock okänt i nuläget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0