Misshandeln i Kortedala

Rekordlågt straff för Kortedaladådet

Publicerad 18 september 2012 kl 17.18

Inrikes.De två pojkarna som åtalades för den brutala misshandeln av Carl-Erik i Kortedala har nu dömts för grov misshandel och släpps fria. 16-åringen och 15-åringen kommer att genomgå en öppen ungdomsvård på 60 respektive 100 timmar, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars i år som Carl-Eric Cedvander blev brutalt misshandlad av ett invandrargäng när han var ute och rastade sin hund.

– De sparkar ner honom i fontänen. Han faller baklänges och blir liggande. Och sedan fortsätter de att sparka honom, allihop, när han ligger ned på betongen, rapporterade ett vittne i mars när den 61-åriga göteborgaren Carl-Erik blev överfallen.

Carl-Erik kunde själv inte vittna om misshandeln. Han blev så svårt skadad att han låg två månader i koma. Han förlorade synen på ena ögat samt och har fått så svåra hjärnskador att han har svårt att minnas. Han minns överhuvudtaget ingenting från de senaste 2-3 åren ur sitt liv.

Sju pojkar misstänktes inledningsvis för dådet, men endast två, en 15- och en 16-åring, åtalades. Nu har de två pojkarna dömts till 60 respektive 100 timmars öppen ungdomsvård i Göteborgs tingsrätt. De ska dessutom betala 130 000 kronor i skadestånd till Carl-Erik.

Åklagaren yrkade på flera månaders sluten ungdomsvård. Pojkarnas advokater å andra sidan yrkade på frikännande. De menade att pojkarna handlade i självförsvar, en uppfattning som rätten inte delade. Rätten konstaterade att 15-åringen som beskrivs som ledaren för gänget bland annat sparkade i ansiktet på den då redan medvetslöse Carl-Erik.

Straffet blir därmed bland de lägsta som någonsin dömts ut för ett så grovt brott, vilket beror på gärningsmännens ålder. Rätten förklarar:

– Ungdomarnas ålder ska beaktas när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand, förklarar Anna Lantz, rättens ordförande, rapporterar GP.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvD:s Mathias Ståhle hånar Lamotte efter rånmisshandeln: "Kan inte sluta fnissa"

Har roligt åt att Lamotte misshandlades i "Troll-hättan". Men själv sprang Ståhle runt i skottsäker väst efter att ha "granskat högerextrema Fria Tider" för några år sedan.0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Inrikes

Totalförsvarsövning för första gången på 33 år

Har inte övats sedan 1987.. Genomförs i en fiktiv situation där Sverige utsätts för väpnat angrepp.0 

Sidor

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0