Spänningarna i Europa
Valentina Lisitsas klassiska pianokonsert mörkas nu av svensk media. I ett ovanligt erkännande berättar NT-chefen Mats Granberg, 49, öppet om hur tidningen mörklägger händelsen av politiska skäl.

Mediechefen Mats, 49, mörkar pianokonsert – för att stödja USA

Publicerad 29 oktober 2015 kl 14.24

Kulturnyheter. Norrköpings Tidningars liberale kulturchef Mats Granberg, 49, erkänner nu öppet att han mörkar kvällens pianokonsert med den ukrainska artisten Valentina Lisitsa som hämnd för hennes kritiska uttalanden om den USA-närstående regimen i Kiev.
 "Lisitsa sprider hat", skriver Granberg om hennes kritik mot de ukrainska makthavarna.

Gilla artikeln på Facebook

© H.Henriksson

Alex Voronov (FP).

Valentina Lisitsa är en av världens främsta pianister och har med sina tolkningar av kompositörer som Bach, Beethoven och Brahm förmodligen blivit störst av alla sett till publikstorlek.

Men när Lisitsa ikväll gästar Norrköpings Symfoniorkester för att spela Beethovens fjärde pianokonsert har etablerad media bestämt sig för att inte recensera framträdandet.

I en lång text motiverar Norrköpings Tidningars kulturchef Mats Granberg sitt mörkläggnings­beslut med att Valentina Lisitsa är en näthatare som utsätter den USA-närstående regimen i Ukraina för kritik som går "långt över gränsen för normal opinionsbildning".

Tidningen ska inte recensera Lisitsas framträdande, meddelar 49-åringen och anklagar pianisten för att skapa "en grogrund för faktaresistens och självradikalisering som i förlängningen kan innebära grova brott som är att jämställa med terrorism."

Granberg får medhåll av Mikael Skillt, tidigare frivillig i en av Kievregeringens nationalistiska milisgrupper och i nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

"Vad gäller @ValLisitsa så anser jag att hon är talangfullt trash. Hon är inte välkommen i mitt land om du frågar mig", skriver han på Twitter.

Men det är inte bara hos Mats Granberg och Mikael Skillt som den ukrainska artisten väcker heta känslor. Även den afrosvenske liberalen Alex Voronov (FP) går till attack mot vad han kallar "en pianist i Putins tjänst". I Eskilstunakuriren uppmanar Voronov läsarna att stanna hemma från konserten och ber kommunen att avboka spelningen.

Men kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) ställer sig kallsinnig till det förslaget.

– Vi tillämpar inte åsiktsregistrering i Norrköping och Valentina Lisitsa är inte lagförd för sina åsikter. Vi lever i en demokrati där det råder yttrandefrihet, säger Stjernkvist i ett skarpt formulerat pressmeddelande.

Kommunalrådets syn på yttrandefrihet delas emellertid inte av Alex Voronov.

"Yttrandefrihet är inte en skyldighet för institutioner att bortse från, i det här fallet, en artists göranden och låtanden utanför scenen", skriver den liberala debattören besviket.

Fria Tider har sökt Mats Granberg för en kommentar.

Så bokar du

Tid: Ikväll torsdag 29 oktober 19.00
Plats: De Geerhallen Norrköping
Biljettpris: 50 – 295 kronor, kan bokas till 16.00 här.

Valentina Lisitsa spelar Beethovens "Månskenssonaten".


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.