Spänningarna i Europa
Aftonbladet publicerar ett militärt telegram till flygtrafiken.

Rysk robotövning utanför Karlskrona

Publicerad 29 mars 2018 kl 17.40

Inrikes. Ryssland uppger att de planerar en robotövning på internationellt vatten men inom svensk flyginformationsregion. Enligt Transportstyrelsen kan flygtrafiken påverkas eftersom civila plan måste ledas om.

Gilla artikeln på Facebook

Övningen äger rum några mil söder om Karlskrona på internationellt vatten men inom Sveriges flyginformationsregion.

Försvarsmakten har skickat ett så kallat notam – en upplysning till flygtrafiken som Aftonbladet har tagit del av, där man varnar för ”ryska rakettestskjutningar” som kommer att ske i ett område utanför Karlskrona den 4 till 6 april.

Ryssland har meddelat svenska myndigheter var man kommer att hålla övningen, enligt Luftfartsverket. Det avlysta området har fått namnet "RUSSIA 1" i svenska dokument.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter kan det handla om att Ryssland vill använda området nära Karlskrona som målområde för robotar som avfyras från Kaliningrad. Sedan regeringen Reinfeldt tog initiativ till det så kallade värdlandsavtalet med Nato har kärnvapen­bärande robotar av typen Iskander placerats i den ryska enklaven. De har en räckvidd som täcker in marinbasen Karlskrona och flera andra svenska mål.

– Det är inte osannolikt att det dimper ner en Iskander-robot i ”Russia 1”, en robot som skjuts från Kalingrad, säger DN:s uppgiftslämnare.

På FOI tror bedömare som Aftonbladet har talat med att ryssarna kanske bara vill öva på själva avlysningen. Att avgränsa ett område inom svenskt luftrum för robotskjutning för att "se hur omvärlden reagerar på det".


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0