Spänningarna i Europa

Strategiska bombplan mot beredskap dygnet runt

Publicerad 28 oktober 2017 kl 17.10

Utrikes. Det amerikanska flygvapnet bygger nya logement nära landningsbanan för sina strategiska bombplan av typen B-52. Syftet är att planen för första gången sedan kalla kriget åter ska kunna hållas i beredskap dygnet runt, skriver Defense One.

Gilla artikeln på Facebook

Flygplanstypen som togs fram på 1940-talet men fortfarande är en viktig del av USA:s strategiska styrkor används idag för att i händelse av ett kärnvapenkrig leverera kryssningsmissiler med atombomber från utkanten av Rysslands territorium.

I en konfrontation med Nordkorea skulle planen kunna användas för att helt ödelägga det asiatiska landet.

– Det här är ännu ett steg för att se till att vi är förberedda, säger David Goldfein vid det amerikanska flygvapnets generalstab.

– Jag ser det inte som ett sätt att vara redo för en särskilt utpekad händelse, utan som en anpassning till den globala situation vi befinner oss i, där vi behvöer vara beredda på hur vi kan gå vidare.

Goldfein understryker att en order om stridsberedskap inte har kommit, men att förberedelserna beror på att en sådan order kan komma. Klart är också att man inte längre ser Ryssland som det enda militära hotet i kärnvapensammanhang.

– Världen är en farlig plats och vi har folk hos oss som öppet talar om hur man kan använda kärnvapen. Vi har inte längre en bipolär värld där det bara är vi och Sovjetunionen, utan vi har fler parter därute som har kärnvapenkapacitet.

Under en resa runtom i USA denna vecka kommer Goldfein att uppmana amerikansk militärpersonal på lägre nivå att tänka bortom de användningsområden som under kalla kriget gällde för interkontinentala ballistiska missiler, bombplan och kryssningsrobotar, enligt Defense One.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0