Asylkvoterna
EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopolus.

Migrationsfrågan hotar sänka hela EU

Publicerad 21 juni 2018 kl 15.45

Utrikes. EU:s stats- och regeringschefer måste komma överens om migrationsfrågan, annars hotas hela den Europeiska Unionen. Det varnar nu EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopolus för, rapporterar SR Ekot. Samtidigt kan EU närma sig en gemensam lösning, som blir strängare och strängare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopolus som nu varnar för att medlemsländernas bråk kring invandringen hotar unionens existens.

Därför riktar han idag en "skarp varning" till EU:s stats- och regeringschefer, uppger SR.

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sade han på torsdagen.

Det är alltså medlemsländernas ovilja att enas om migrationen till Europa som ställer till problem, och allt fler röster inom EU-länderna höjs för en strängare politik.

Bland annat har Tysklands inrikesminister Horst Seehofer sagt att hans land kommer börja direktavvisa invandrare vid gränsen, något som bryter mot EU:s regler. Detta har i sin tur skapat en infekterad konflikt inom de tyska kristdemokraterna.

Visegradländerna har sedan länge sagt nej till att ta emot utomeuropeiska invandrare som EU försöker omfördela. Likaså har den nya regeringen i Italien börjat stänga sina hamnar för migrantinvasionen från Afrika.

Men förslagen inom EU ska nu alltmer ha börjat närma sig vad den invandringskritiska opinionen kräver.

SR uppger i en annan artikel på torsdagen att alla sju lagförslag som nu diskuteras i EU gällande migration "fokuserar på sanktioner mot asylsökande" som inte samarbetar eller ej söker asyl i det första landet.

– Om du inte samarbetar med myndigheterna, om du inte vill registrera dina fingeravtryck, om du åker illegalt till ett annat EU-land, ska du inte få bidrag, du ska inte få rätt till utbildning. Du kan till och med förlora rätten till uppehållstillstånd, säger EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt till Ekot.

Asylsökare som till exempel vägrar lämna sina fingeravtryck eller inte samarbetar för att på andra sätt styrka sin identitet ska direkt få avslag på sin asylansökan – utan prövning. Med andra ord ska EU nu kräva full samarbetsvilja från asylsökare som kommer till Europa.

Enligt Dimitris Avramopolus är det troligt att medlemsstaterna lyckas enas kring regler som säger att asylsökare ska straffas med sådant som indragna bidrag om de reser vidare från det första EU-landet de kom till. Bilaterala avtal ska också göra det lättare att skicka tillbaka invandrare det till första landet, menar flyktingkommissionären.

Dessutom ska extra resurser läggas på att utvisa illegala invandrare och EU:s gränsbyrå Frontex ska stärkas samt förvandlas till en handlingskraftig gränspolis.

Avramopolous säger också att invandrare som tas upp på Medelhavet inte längre ska föras vidare till europeisk mark utan placeras i så kallade "mottagningscentra", alltså ett slags läger, i nordafrikanska länder. De som inte har flyktingstatus ska sedan skickas hem, medan de som har skyddsbehov ska få en chans att söka asyl.

Avramopolus tror på en migrationsöverenskommelse innan årsskiftet.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Somalier föreslås få lära sig använda preventivmedel. Forskarnas plan för att få ned invandrargruppens skyhöga barnafödande.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0