Asylkvoterna
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU godtar inte vita invandrare – kräver Polen fyller landet med "färgade, muslimer och homosexuella"

Publicerad 31 mars 2018 kl 13.20

Utrikes. Polen har tagit emot en miljon invandrare från Ukraina. Men EU är ändå inte nöjda, uppger SVT. Invandrarna har nämligen fel hudfärg och är inte "islamtroende".

Gilla artikeln på Facebook

Polen är ett av de länder som vägrat ta emot asylsökare från tredje världen. Däremot har man tagit emot en miljon ukrainare, som fått arbetsvisum i landet.

På grund av den blodiga revolutionen i Ukraina 2014, och de väpnade striderna i landets östra delar, anser Polen att man tagit emot en miljon flyktingar.

Av ukrainarna är det dock få som fått asyl, men enligt polska myndigheter beror det på att invandrarna erbjudits jobb i stället, och därmed fått ett arbetsvisum.

Oavsett vad så har den stora invandringen från Ukraina nu fått EU att lätta sin kritik mot Polen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker medger att den polska regeringen faktiskt har tagit emot väldigt många invandrare. Men det räcker inte, är han noga med att betona.

– Jag accepterar inte att man säger "vi tar inte emot några färgade människor i vårt land, inga homosexuella, inga islamtroende". Det strider mot de europeiska grundvärderingarna, sade Juncker inför ett möte med Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki enligt SVT.

Polen försvarar dock den vita invandringen från sitt grannland. Enligt Jakub Dudziak från Polens migrationsverk känner sig polacker bekväma med ukrainare, eftersom de båda folkslagen är så lika.

Polacker är däremot rädda för att öppna upp sina gränser för vilken invandring som helst. Landets befolkning vill inte se sitt land fyllas med utomeuropeiska främlingar, ett resonemang som EU inte accepterar.

Polen har just nu en av Europas starkaste ekonomier. Dock saknas det arbetskraft, och de ukrainska migranterna är därför mer än välkomna.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Flera döda i skjutning på ryskt universitet

Minst sex personer skjutna till döds. Den misstänkte skytten har gripits och skadats vid gripandet.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

En ny europeisk stad – mitt i tredje världen. Leon Krier fick bygga ett stycke Europa – i Guatemala.0