Asylkvoterna
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU godtar inte vita invandrare – kräver Polen fyller landet med "färgade, muslimer och homosexuella"

Publicerad 31 mars 2018 kl 13.20

Utrikes. Polen har tagit emot en miljon invandrare från Ukraina. Men EU är ändå inte nöjda, uppger SVT. Invandrarna har nämligen fel hudfärg och är inte "islamtroende".

Gilla artikeln på Facebook

Polen är ett av de länder som vägrat ta emot asylsökare från tredje världen. Däremot har man tagit emot en miljon ukrainare, som fått arbetsvisum i landet.

På grund av den blodiga revolutionen i Ukraina 2014, och de väpnade striderna i landets östra delar, anser Polen att man tagit emot en miljon flyktingar.

Av ukrainarna är det dock få som fått asyl, men enligt polska myndigheter beror det på att invandrarna erbjudits jobb i stället, och därmed fått ett arbetsvisum.

Oavsett vad så har den stora invandringen från Ukraina nu fått EU att lätta sin kritik mot Polen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker medger att den polska regeringen faktiskt har tagit emot väldigt många invandrare. Men det räcker inte, är han noga med att betona.

– Jag accepterar inte att man säger "vi tar inte emot några färgade människor i vårt land, inga homosexuella, inga islamtroende". Det strider mot de europeiska grundvärderingarna, sade Juncker inför ett möte med Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki enligt SVT.

Polen försvarar dock den vita invandringen från sitt grannland. Enligt Jakub Dudziak från Polens migrationsverk känner sig polacker bekväma med ukrainare, eftersom de båda folkslagen är så lika.

Polacker är däremot rädda för att öppna upp sina gränser för vilken invandring som helst. Landets befolkning vill inte se sitt land fyllas med utomeuropeiska främlingar, ett resonemang som EU inte accepterar.

Polen har just nu en av Europas starkaste ekonomier. Dock saknas det arbetskraft, och de ukrainska migranterna är därför mer än välkomna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0