Biografmassakern i Colorado
Bild: Privat/9NEWS

Han dödade tolv under massaker i USA

Publicerad 20 juli 2012 kl 20.02

Inrikes.En dödsskjutning inträffade på fredagsförmiddagen svensk tid under en premiär för en Batmanfilm i Denver, USA. Här är gärningsmannen, 24-årige James Holmes.

Gilla artikeln på Facebook

30 minuter in i filmen "Batman The Dark Knight Rises" klev en maskerad gärningsman, identifierad som James Holmes, in i biosalongen Aurora Mall iklädd gasmask och beväpnad med skjutvapen och tårgasgranater och öppnade eld mot besökarna.

Än så länge uppges 12 personer vara döda och 50 personer ska ha skadats vid attentatet, enligt lokal TV från Denver.

Den misstänkte mördaren är 24 år och kunde gripas av polisen i sin bil nära platsen. Han gjorde inget motstånd alls vid gripandet enligt polisen. Aurora är beläget ca 10 km från centrala Denver, nära Littleton där Columbinemassakern ägde rum 1999.

James Holmes ska enligt uppgift ha varit doktorand i neurovetenskap vid University of Colorado School of Medicine, men var av oklar anledning sedan någon månad tillbaka varit på väg att avsluta sina studier. Han är ursprungligen från San Diego, Kalifornien.

Enligt lokal polis har Holmes minerat sin lägenhet med explosiva ämnen och fällorna uppges vara "sofistikerade". De lägenhetskomplex som omger huset har evakuerats och polis och brandman försöker i nuläget ta reda på vad som finns inuti lägenheten.

Holmes familj i San Diego har via polisen lämnat ett meddelande, rapporterar fox5sandiego.com. Hälsningen lyder:

"Våra tankar går till alla de som var involverade i denna tragedi och till familj och vänner till de drabbade. Vi ber medierna att respektera vårt privatliv i denna svåra tid. Vår familj samarbetar med myndigheterna i både San Diego och Aurora. Vi håller fortfarande på att försöka smälta den här informationen och vi uppskattar att folk respekterar vårt privatliv".

Vapnen Holmes använde sig av var två revolvrar, ett gevär och en hagelbössa, vid sidan av tårgasen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0