Theresa May.

"Mjuk brexit" kan bli dödsstöten för May

Publicerad 18 november 2018 kl 18.27

Utrikes. Theresa May riskerar enligt flera medier att förlora partiledarposten i Torypartiet – och tvingas avgå som brittisk premiärminister. Detta efter senaste dagarnas rabalder kring Mays utkast till brexitavtal.

Gilla artikeln på Facebook

Den brittiska parlamentsledamoten och Brexitförespråkaren Nadine Dorries påstår i en intervju att 90 procent av Torypartiet vill se Theresa Mays avgång. Enligt Dorries riskerar Mays mjuka brexitförslag att skapa slitningar mellan Tories och deras stödparti Nordirländska Unionistpartiet, DUP, skriver Daily Express. Utan Unionisterna saknar Tories majoritet i det brittiska parlamentet. 

Den politiska stormen tog rejäl fart när Mays brexitminister Dominic Raab avgick i protest mot det förslag till utträdesavtal som premiärministern lade på regeringens bord. 

"Jag kan inte med gott samvete stödja de villkor som föreslagits för vår överenskommelse med EU", meddelar Raab på Twitter. 

Fler ministrar har avgått från Theresa Mays regering i protest mot brexitutkastet.   

Utanför ordinarie kongresser kan en Toryledares förtroende sättas på prov när minst 15 procent av parlamentsledamöterna ifrån partiet begär att så ska ske i brev till medlemskommitténs ordförande, i dagsläget Sir Graham Brady, skriver Reuters.

Vid en sådan omröstning måste partiledaren avgå om majoriteten av parlamentsgruppen röstar för dennes avgång. Theresa May riskerar att hamna i den situationen efter de senaste dagarnas turbulens, enligt Reuters. 15 procent av Tories 315 parlamentsledamöter innebär 48 personer.

Redan har 24 ledamöter offentligt meddelat att de saknar förtroende mot May och det spekuleras om att fler har gjort detsamma i tysthet. Först att offentliggöra sitt missförtroendebrev var Jacob Rees-Mogg. 

Nadine Dorries, som har gjort detsamma, oroar sig även för att Theresa Mays mjuka brexitlinje, med ett otydligt utträde ifrån EU:s tullunion och inre marknad, riskerar att ytterligare alienera Toryregeringens unionsvänliga stödparti UDK, rapporterar Daily Express. 

Den huvudsakliga kritiken mot May ifrån brexitanhängarna inom Torypartiet bygger på att hon i januari 2017 lovade att ta Storbritannien ur EU:s inre marknad och därmed EU:s tullunion. Detta hade skapat goda möjligheter för Storbritannien att som egen union återskapa fördelaktiga handelsförbindelser med länder i det gamla imperiet, däribland Kanada. 

Theresa Mays utkast till utträdesavtal gör avkall på allt brittiskt inflytande i EU, samtidigt som EU-avgifter ska betalas och tullunionen delvis får bestå. På så vis bryter hon enligt kritikerna mot sitt löfte och underminerar innebörden av brexit, rapporterar The Guardian.

Parlamentsledamoten och brexitförespråkaren Jacob Rees -Mogg har haft som ambition att Storbritannien så fort som möjligt avslutar relationerna till EU för att respektera folkomröstningens resultat. I sitt missförtroendeutspel meddelar han att Theresa May svikit tidigare löften och att förtroendet för partiledaren därmed är förbrukat, skriver Reuters. 

Många bedömare menar att Theresa May med all sannolikhet även avgår som premiärminister om hon röstas borta som partiledare. 


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0