Val 2018
Alliansen: 2004-2018?

Moderata utspelet: "Alliansen är död"

Publicerad 30 juni 2018 kl 18.02

Inrikes. Det råder kris och konflikt inom Alliansen. Samarbetet kan rentav vara på väg att dö, hävdar moderata partiföreträdare som Expressen talat med.

Gilla artikeln på Facebook

Det är flera moderata riksdagsledamöter som nu anser att Alliansen är "död", uppger Expressens Niklas Svensson.

Tidningens källor menar att Annie Lööf och Jan Björklund internt ses som svikare som sysslar med "dubbelspel", och förtroendet för dem ska ha dalat.

Nu pratas det öppet om Alliansen överhuvudtaget existerar eller om den i så fall ska finnas kvar.

Krisen ska ha briserat efter att Liberalerna och Centerpartiet backade från utfästelsen om att Sverigedemokraterna skulle kunna få viktiga ordförandeposter i riksdagens utskott efter höstens val.

Detta ledde till en förargad diskussion inom Moderaternas riksdagsgrupp, visar interna mejl som Expressen tidigare publicerat.

Centerpartiet och Liberalerna har hävdat att frågan är utagerad, men det stämmer inte, enligt M-gruppledaren Tobias Billström.

Samtidigt säger källor till Dagens Industri att det var Jan Björklund själv som låg bakom förslaget att ge SD ordförandeposterna.

– Om man inte orkar stå upp för en överenskommelse längre än tolv timmar, då kan man ju fråga sig varför vi överhuvudtaget samarbetar. Är Liberalerna och Centerpartiet verkligen intresserade av att regera efter valet? Annie Lööf verkar mest vara intresserad av att knäcka Moderaterna, säger en så kallad "känd" moderat till Expressen.

Den infekterade konflikten inom Alliansen är så allvarlig att den har blivit som rena julafton för både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, menar en av tidningens uppgiftslämnare. Alliansen framstår som splittrade, svaga och förvirrade i väljarnas ögon.

Källorna uppger även att Moderaterna har planer på att lansera självständiga slagord inför valet, som att väljare "MÅSTE" rösta på just Moderaterna om de vill byta statsminister.

Under Almedalsveckan, som inleds på Gotland imorgon söndag, skulle Alliansen egentligen komma med ett gemensamt politiskt utspel under Socialdemokraternas dag på torsdag. Detta för att distrahera regeringspartiet. Utspelet kan nu komma att ställas in, hävdar Expressen.

I sociala medier skojas det friskt om det pågående Alliansbråket.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.