Mari Heidenborg och Dodou Jallow.

Mördare får 136.000 kronor av JK

Publicerad 31 augusti 2021 kl 17.24

Lag & Rätt. Sveriges kontroversiella justitiekansler Mari Heidenborg, 60, har nu beviljat 136.000 kronor i ersättning till den livstidsdömde mördaren Dodou Jallow, 22. Enligt Heidenborg utsattes Jallow för "lidande" eftersom han tidigare var frihetsberövad för andra brott.

Gilla artikeln på Facebook

Dodou Jallow var en av dem som i juli i år dömdes till livstids fängelse för det gängrelaterade mordet på en man i 30-årsåldern i Gamlestaden i Göteborg.

Dådet skedde 3 maj 2020 i samband med en födelsedagsfest.

Nu har samme Jallow tillerkänts 136.000 kronor i ersättning av JK Mari Heidenborg. Anledningen är att han år 2017 var frihetsberövad i fyra månader misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Åtalet i det målet lades dock ned i november förra året med hänvisning till att Dodou Jallow då var för frihetsberövad för mord.

"Den påföljd som kan bli aktuell i det häktade målet fall är sådan att nu väckt åtal avseende grovt penningtvättsbrott blir utan betydelse", skrev åklagare Bengt-Olof Berggren enligt GT.

JK hänvisar i sitt beslut till att mördaren utsattes för "lidande" genom att han var frihetsberövad för grovt penningtvättsbrott.

"Justitiekanslern har lagt sökandens uppgifter om frihetsberövandets längd till grund för sin prövning av ärendet. Sökanden har rätt till ersättning för lidande enligt Justitiekanslerns praxis. Hänsyn har tagits till sökandens ålder vid frihetsberövandet (18 år). Begärd ersättning för ombudskostnader är skälig och godtas", skriver justitiekanslern i beslutet enligt GT.

Mari Heidenborg, som är en ledande företrädare för det feministiska nätverket Hilda, har nyligen fått hård kritik för sitt beslut att ge den bestialiske våldtäktsmannen Damir Al-Ali 840.000 kronor i skadestånd för att hans ålder justerats. Mari Heidenborg har försvarat beslutet men medgett att hon har "förståelse för att gemene man tycker det här är stötande".


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0