Nya ebo-lagen
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

MP hotar med lagändring för att tvinga kommuner ta emot fler invandrare

Publicerad 27 januari 2020 kl 13.42

Inrikes. Fler och fler kommuner vill nu klassa hela kommunen som ett utsatt område för att skrämma iväg asylsökare. Men Centerpartiet och Miljöpartiet är minst sagt missnöjda med hur kommunerna nu väljer att tillämpa den nya ebo-lagen, som gör detta möjligt, uppger SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Landskrona har redan fattat beslut om att hela kommunen ska klassas som ett utsatt område för att slippa ta emot fler asylsökare. Där säger politikerna att kommunen tagit emot så många invandrare att man behöver "andrum".

Ändringen i den så kallade ebo-lagen, som träder i kraft i år, gör att invandrare som bosätter sig i "utsatta områden" går miste om sin dagersättning.

Detta gör det lagligt för kommuner att försöka skrämma bort invandrare från att bosätta sig i vissa områden. Och klassar man hela kommunen som ett getto, gäller detta för hela kommunen.

Enligt Ekot vill nu fler kommuner göra just det, däribland Katrineholm, Kristianstad och Helsingborg.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, tror att fler och fler kommuner kommer göra samma bedömning och försöka undanta hela kommunen.

Men lagändringen beror på en uppgörelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato reagerar på hur kommunerna nu väljer att tillämpa lagen. Han förklarar att lagens syfte bara avser områden med "socioekonomiska utmaningar", inte hela kommuner.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling går så långt som att uttryckligen hota med ytterligare en lagändring för att stoppa de som försöker undanta hela kommunen.

– I första hand får vi ha dialog med kommunerna, men ser vi att man inte följer intentionerna med lagen, då får vi ändra lagstiftningen, säger han till Ekot.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0