Nya ebo-lagen
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

MP hotar med lagändring för att tvinga kommuner ta emot fler invandrare

Publicerad 27 januari 2020 kl 13.42

Inrikes. Fler och fler kommuner vill nu klassa hela kommunen som ett utsatt område för att skrämma iväg asylsökare. Men Centerpartiet och Miljöpartiet är minst sagt missnöjda med hur kommunerna nu väljer att tillämpa den nya ebo-lagen, som gör detta möjligt, uppger SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Landskrona har redan fattat beslut om att hela kommunen ska klassas som ett utsatt område för att slippa ta emot fler asylsökare. Där säger politikerna att kommunen tagit emot så många invandrare att man behöver "andrum".

Ändringen i den så kallade ebo-lagen, som träder i kraft i år, gör att invandrare som bosätter sig i "utsatta områden" går miste om sin dagersättning.

Detta gör det lagligt för kommuner att försöka skrämma bort invandrare från att bosätta sig i vissa områden. Och klassar man hela kommunen som ett getto, gäller detta för hela kommunen.

Enligt Ekot vill nu fler kommuner göra just det, däribland Katrineholm, Kristianstad och Helsingborg.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, tror att fler och fler kommuner kommer göra samma bedömning och försöka undanta hela kommunen.

Men lagändringen beror på en uppgörelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato reagerar på hur kommunerna nu väljer att tillämpa lagen. Han förklarar att lagens syfte bara avser områden med "socioekonomiska utmaningar", inte hela kommuner.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling går så långt som att uttryckligen hota med ytterligare en lagändring för att stoppa de som försöker undanta hela kommunen.

– I första hand får vi ha dialog med kommunerna, men ser vi att man inte följer intentionerna med lagen, då får vi ändra lagstiftningen, säger han till Ekot.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0